Zrzutka

Zrzutka na studia

środa, 6 lutego 2019

Babeczki z Jagodami

1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
3/4 szklanki chudego mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki jagód
formy do muffinek

Ciasto orzechowo - marchwiowe

1 i 1/2 szklanki mąki
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki soli
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki startej marchwi
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku i skórka z 1 pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki wanilii lub cukier waniliowy
250 g chudego serka kremowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku i odrobina skórki z cytryny

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
300 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w  małe kawałki
200 g pokrojonej w cienkie plasterki marchewki
2 drobno pokrojone łodygi selera naciowego
1 mała, drobno pokrojona cebula
2 kostki  bulionu z kurczaka, rozpuszczane w wodzie
1 puszka pokrojonych pomidorów 
100 g mrożonego groszku
100 gr mrożonej kukurydzy

kolorowa sałatka z makaronem

250 g makaronu penne
1 łyżka oliwy z oliwek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 średnie, pokrojone w plastry cukinie
400 g drobnych, oczyszczonych i przepołowionych szparagów
200 g pomidorów cherry
1 duża, obrana i pokrojona w cienkie słupki czerwona cebula
1 duża, oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki czerwona papryka
150 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
1 i 1/2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

Zapiekanki wegetariańskie

100 g sera mozzarella
2 małe pomidory
1/2 średniej zielonej papryki
1.2 średniej żółtej papryki
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
1 bagietka francuska
4 łyżki gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego ketchupu

Puszysty pilaw ryżowy


50 g margaryny
1 szklanka długoziarnistego białego ryżu (150g)
1/2 szklanki 2,5 centymetrowych kawałków drobnego spaghetti
3 średnie, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
150 g drobno pokrojonej marchewki
1 średnia, drobno pokrojona cebula
2 szklanki bulionu z kurczaka
4 obrane cebule ze szczypiorem
1 łyżeczka starte skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, liść laurowy