1 kg sarniny
10 dag słoniny
maślanka do zamarynowania (marynujemy przez dwa dni)
Sos:
łyżka mąki
szklanka bulionu
szklanka galaretki porzeczkowej
1/2 szklanki czerwonego wina
Zrzutka
Zrzutka na studia
poniedziałek, 15 stycznia 2018
śmietankowa rozkosz
comber i uda królika
5 dag słoniny
sól
2 szklanki gęstej śmietany
sok z cytryny
łyżka mąki
łyżka natki pietruszki
zielona papryka
oliwa
łyżka smalcu
5 dag słoniny
sól
2 szklanki gęstej śmietany
sok z cytryny
łyżka mąki
łyżka natki pietruszki
zielona papryka
oliwa
łyżka smalcu
Królik duszony w cebuli
comber i uda królika
słonina
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
mielony pieprz
oliwa
1/2 szklanki bulionu
słonina
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
mielony pieprz
oliwa
1/2 szklanki bulionu
Ostry baran
1,5 kg baraniego udźca
10 dag słoniny
słoik ostrej musztardy
1/4 szkalnki oliwy
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrego ketchupu
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki korniszonów po posiekaniu
łyżka cukru
sól
pieprz
mąka
olej
Włóż na godzinę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika
10 dag słoniny
słoik ostrej musztardy
1/4 szkalnki oliwy
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrego ketchupu
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki korniszonów po posiekaniu
łyżka cukru
sól
pieprz
mąka
olej
Włóż na godzinę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika
Golonka piwna
4 golonki
4 goździki
porcja włoszczyzny
liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki jasnego piwa
łyżeczka ziół prowansalskich
lubczyk
4 goździki
porcja włoszczyzny
liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki jasnego piwa
łyżeczka ziół prowansalskich
lubczyk
Żeberka a'la KFC
1 kg żeberek
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
ziarna ziela angielskiego
cebula
sól
mąka krupczatka
2 jajka
bułka tarta
olej
20 min przed podaniem ugotowane żeberka w bulionie usmaż
Dodaj frytki
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
ziarna ziela angielskiego
cebula
sól
mąka krupczatka
2 jajka
bułka tarta
olej
20 min przed podaniem ugotowane żeberka w bulionie usmaż
Dodaj frytki
Roladka z boczku
6 płatów boczku
2 cebule
szklanka grzybów
szkalnka bułki tartej
3 jajka
10 goździków
sól
pieprz
tymianek
olej
mleko do moczenia grzybów
2 cebule
szklanka grzybów
szkalnka bułki tartej
3 jajka
10 goździków
sól
pieprz
tymianek
olej
mleko do moczenia grzybów
Schab na cebulowo
2 kg schabu z kością
12 cebul
sól
majeranek
tymianek
estragon
bazylia
lubczyk
2-3 goździki
olej
180 stopni - gdy cebula się zarumieni
12 cebul
sól
majeranek
tymianek
estragon
bazylia
lubczyk
2-3 goździki
olej
180 stopni - gdy cebula się zarumieni
Befsztyk z kminkiem
4 plastry polędwicy wołowej
3 łyżki kminku
2 kopiaste łyżki masła
2 cebule
10 pieczarek
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz
oliwa
3 łyżki kminku
2 kopiaste łyżki masła
2 cebule
10 pieczarek
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz
oliwa
Ozór wołowy w pychotce
Ozór wołowy
włoszczyzna
przyprawy
Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka cukru zrumienionego na karmel
1/2 szklanki wina
sok z cytryny
skórka z cytryny
filiżanka rodzynek
filiżanka migdałów
sól
cukier
włoszczyzna
przyprawy
Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka cukru zrumienionego na karmel
1/2 szklanki wina
sok z cytryny
skórka z cytryny
filiżanka rodzynek
filiżanka migdałów
sól
cukier
Zupa z młodych kalarep
6 szklanek wywaru z włoszczyzny i kości
8 młodych kalarepek
łyżka mąki
2 łyżki mleka
szkalnka śmietany
łyżka koperku
sól
cząber
8 młodych kalarepek
łyżka mąki
2 łyżki mleka
szkalnka śmietany
łyżka koperku
sól
cząber
Chłodnik z botwinki
1 litr zsiadłego mleka
szklanka kwaśnej śmietany
pęczek świeżej botwinki
2 kopiaste łyżki posiekanego kopru
świeży ogórek
2 jajka na twardo
cukier
sól
sok z cytryny
pieprz
szklanka kwaśnej śmietany
pęczek świeżej botwinki
2 kopiaste łyżki posiekanego kopru
świeży ogórek
2 jajka na twardo
cukier
sól
sok z cytryny
pieprz
Chłodnik wiosenny
400 ml kefiru
ogórek
rzodkiewki
ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki szczypiorku
2 łyżki koperku
2 jajka na twardo
sól
pieprz
młode ziemniaki
ogórek
rzodkiewki
ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki szczypiorku
2 łyżki koperku
2 jajka na twardo
sól
pieprz
młode ziemniaki
Zupa krem z kurek
1,5 bulionu
duża cebula
60 dag świezych kurek
łyżka mąki
sól
pieprz
szklanka śmietany
kurki do posypania talerza
łyżka masła
duża cebula
60 dag świezych kurek
łyżka mąki
sól
pieprz
szklanka śmietany
kurki do posypania talerza
łyżka masła
surówka z sałaty na pikantnie
duża główka sałaty
Sos:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka musztardy
łyżka miodu
5 łyżek jogurtu
sól
pieprz
Koperek lub lubczyk do posypania
Sos:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka musztardy
łyżka miodu
5 łyżek jogurtu
sól
pieprz
Koperek lub lubczyk do posypania
surówka pomidorowa
6 pomidorów
3 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 łyżeczki octu
płaska łyżeczka cukru pudru
3 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 łyżeczki octu
płaska łyżeczka cukru pudru
Surówka z ogórków na słodko
4 średniej wielkości ogórki
szklanka rodzynek
szklanka śmietany
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
sól
szklanka rodzynek
szklanka śmietany
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
sól
Subskrybuj:
Posty (Atom)