Zrzutka

Zrzutka na studia

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Sarnina w winie czerwonym

1 kg sarniny
10 dag słoniny
maślanka do zamarynowania (marynujemy przez dwa dni)

Sos:
łyżka mąki
szklanka bulionu
szklanka galaretki porzeczkowej
1/2 szklanki czerwonego wina

śmietankowa rozkosz

comber i uda królika
5 dag słoniny
sól
2 szklanki gęstej śmietany
sok z cytryny
łyżka mąki
łyżka natki pietruszki
zielona papryka
oliwa
łyżka smalcu

Królik duszony w cebuli

comber i uda królika
słonina
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
mielony pieprz
oliwa
1/2 szklanki bulionu


Ostry baran

1,5 kg baraniego udźca
10 dag słoniny
słoik ostrej musztardy
1/4 szkalnki oliwy
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrego ketchupu
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki korniszonów po posiekaniu
łyżka cukru
sól
pieprz
mąka
olej

Włóż na godzinę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika

Golonka piwna

4 golonki
4 goździki
porcja włoszczyzny
liść laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
ziarna kolendry
2 szklanki jasnego piwa
łyżeczka ziół prowansalskich
lubczyk

Żeberka a'la KFC

1 kg żeberek
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
ziarna ziela angielskiego
cebula
sól
mąka krupczatka
2 jajka
bułka tarta
olej

20 min przed podaniem ugotowane żeberka w bulionie usmaż
Dodaj frytki

Roladka z boczku

6 płatów boczku
2 cebule
szklanka grzybów
szkalnka bułki tartej
3 jajka
10 goździków
sól
pieprz
tymianek
olej
mleko do moczenia grzybów


Schab na cebulowo

2 kg schabu z kością
12 cebul
sól
majeranek
tymianek
estragon
bazylia
lubczyk
2-3 goździki
olej

180 stopni - gdy cebula się zarumieni

Befsztyk z kminkiem

4 plastry polędwicy wołowej
3 łyżki kminku
2 kopiaste łyżki masła
2 cebule
10 pieczarek
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz
oliwa

Ozór wołowy w pychotce

Ozór wołowy
włoszczyzna
przyprawy

Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka cukru zrumienionego na karmel
1/2 szklanki wina
sok z cytryny
skórka z cytryny
filiżanka rodzynek
filiżanka migdałów
sól
cukier



Zupa z młodych kalarep

6 szklanek wywaru z włoszczyzny i kości
8 młodych kalarepek
łyżka mąki
2 łyżki mleka
szkalnka śmietany
łyżka koperku
sól
cząber

Chłodnik z botwinki

1 litr zsiadłego mleka
szklanka kwaśnej śmietany
pęczek świeżej botwinki
2 kopiaste łyżki posiekanego kopru
świeży ogórek
2 jajka na twardo
cukier
sól
sok z cytryny
pieprz

Chłodnik wiosenny

400 ml kefiru
ogórek
rzodkiewki
ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki szczypiorku
2 łyżki koperku
2 jajka na twardo
sól
pieprz
młode ziemniaki


Zupa krem z kurek

1,5 bulionu
duża cebula
60 dag świezych kurek
łyżka mąki
sól
pieprz
szklanka śmietany
kurki do posypania talerza
łyżka masła

surówka z sałaty na pikantnie

duża główka sałaty

Sos:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka musztardy
łyżka miodu
5 łyżek jogurtu
sól
pieprz

Koperek lub lubczyk do posypania

surówka pomidorowa

6 pomidorów
3 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 łyżeczki octu
płaska łyżeczka cukru pudru

Surówka z ogórków na słodko

4 średniej wielkości ogórki
szklanka rodzynek
szklanka śmietany
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
sól