Zrzutka

Zrzutka na studia

sobota, 30 grudnia 2017

Zrób to sam - Lukier

1 szklanki cukru pudru
1 białko
2 łyżki wody przegotowanej
2 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny

Dodaj kisiele lub kakao, a zmienią kolor

Zrób to sam - polewa


0,5 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody przegotowanej
2-3 łyżki kakao

Margarynę roztopić, wsypać cukier, kakao, wodę.
Gotować aż zacznie gęstnąć.

Zebra na czasie

1 szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
5 jaj

2 łyżki kakao
1 szklanka wody mineralnej
1 mały proszek do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, olej, wodę i proszek z mąką. Wszystko wymieszać i podzielić na dwie części.
Do I dodajemy kakao
Do II dodajemy 2 łyżki mąki
Przelewaj na zmianę.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Salceson

1 litr mleka
1 szklanka cukru
2 butelki śmietany
2 galaretki na twardo - pokroić lub wsadzić 2 paczki misiów haribbo
7 łyżek żelatyny w 0,5 szklanki wody

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić, wlać 2 śmietany i rozpuszczoną żelatynę.
Galaretkę pokrojoną zalać tym ostudzonym mlekiem.

Pleśniak

1 margaryna
4 łyżki cukru
7 żółtek
1 łyżeczka proszku
mąki ile się wgniecie

Ciasto wyłożyć na blaszce, położyć owoce
Na wierzch tego ciasta ubić pianę z 7 białek, 1 szklanki cukru, 1 kisielu np. czerwonego, 0,5 łyżeczki proszku

Pokrusz resztę ciasta

Sernik na cieście mrożonym

Ciasto:
0,5 kg mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany

Masa:
5 jaj osobno
1 kg twarogu
2 szklanki cukru
1 margaryna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
proszek
olejek


Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, twarogiem, mąką i na końcu dodać pianę. Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną połowę kładziemy na spód,  na wierzch ser trzemy na tarce.

Piecz 60 min. w temperaturze 180 stopni


Makowiec na gorąco

Biszkopt

30 dek maku
1 szklanka cukru
1 margaryna
3 jajka
rodzynki
olejek

1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
20 dek margaryny

Margarynę zagotować z cukrem i makiem zmielonym. Wystawić, dodać rodzynki, olejek i jajka.




Złota Rosa

Ciasto:
1 margaryna
0,5 szklanki cukru
3 żółtka - białko na wierzch
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku

Ser:
100 dek sera
1 budyń
3 jajka całe
1 szklanka cukru
0,5 oleju
2 szklanki mleka
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny

Ciasto zagnieść i wyłożyć na blaszce i utrzepać pasę serową. Po 45 min. pieczenia zrobić pianę z 3 białek oraz z 0,5 szklanki cukru - oraz piec jeszcze 15 min.
temperatura - 180 stopni

Biszkopt mamuni

5 jaj  - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Udekoruj wg. uznania. Polecam ozdoby dr Oetkera.

Murzynek Wandy

7 łyżek mleka
0,5 kostek margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
Razem zagotować



Następnie po wystygnięciu  dodać 3 jajka - osobno, 1,5 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku

piec 50 min w temperaturze 180 stopni

Babka górnicza

0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka  proszku do pieczeni
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka Marchwi - tarta
1 dżem
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2,5 szklanki mąki

Wszystko razem wymieszać, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Trzy kolory



1,5 szklanki cukru
4 jajka - osobno
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2,5 szklanki kakao
1 mały proszek
1 kisiel (ulubiony kolor lub smak)


Ciasto dzielimy na 3 części.
I Kakao
II Kisiel
III Mąka
Wsypujemy pozostałe składniki i pieczemy 25 min. w 180 stopniach
Podajemy po schłodzeniu przez noc w lodówce

Murzynek

Nie musisz go tak ubierać :)

4 jajka - osobno
1,5 szklanki cukru
1 margaryna
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
1 mały proszek do pieczenia
olejek
1 przyprawa do piernika

Woda + cukier + margaryna + kakao zagotować.
Po wystudzeniu dodajemy mąkę z proszkiem, żółtka a na koniec pianę.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto Cycki Murzynki



2,5 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
8 jaj - osobno
2 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki maku
2 łyżki kakao
1 dżem
2 paczki biszkoptów


Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę.
Ciasto podzielić na 3 części - do I dodajemy kakao, do II mak, do II 1 łyżkę mąki
Na blachę wylewamy ciasto z makiem, układamy biszkopty, smarujemy dżemem, później dodajemy kakao i tak samo układamy na wierzch ciasto białe. 
Piec 50 min. w temperaturze 180 Stopni Celsjusza