Zrzutka

Zrzutka na studia

środa, 28 grudnia 2016

Fit Szpinak - ciasto leśny mech


  • Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
    4 jajka
    szczypta soli
    250 g cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu

    Masa: 

    400 ml śmietany 36%
    cukier puder do smaku
    śmietan-fix
    250g mascarpone
    sok z ½ cytryny
    skórka z 2 cytryn

    Dodaj truskawki, maliny, jeżyny, lub inne ulubione owoce

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;) 
    Ciasto: Szpinak rozmróź, w razie konieczności blenduj / rozdrobnij i mocno odciśnij. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodaj kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolej łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak.
    2.
    Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 28cm i piecz w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka, wykałaczki” około 45 minut. Studź. Ciasto rozkrój na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkrusz.
    3.
    Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z śmietan-fixem aż uzyskasz łagodne pagórki. Partiami dodaj serek mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosłódź do smaku cukrem pudrem i miksuj jeszcze chwilkę do połączenia składników.
    4.
    Spód ciasta włóż do formy do pieczenia. Krem nałóż na ciasto szpinakowe i równo rozsmaruj. Na wierzch równo rozsyp skruszoną część ciasta. Dość mocno dociśnij. Dekoruj lub pozwól na to dzieciom -  truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schłódź na chwilę przed podaniem.

    Jeśli nikt u ciebie nie je szpinaku - nie mów z czego jest placek. Śmiało zastąpi torty i desery.

Śnieżny Puch





Śnieżny puch


Ser biały 50 dag - najlepiej twaróg sernikowy President, 
3 łyżki cukru pudru,
 2 śnieżki, 
1 szkl mleka, 
2 galaretki o dowolnym smaku - np. cytrynowe,
1/2 l wrzącej wody, herbatniki

Dno formy 24 x 24 cm wyłóż herbatnikami - użyj 14 szt. Ser mikserem na wolnych obrotach wymieszaj z cukrem pudrem. Śnieżki ubij mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką zimnego mleka - ubij ok 5 min. Sztywny krem połącz ze serem. Następnie do masy serowej zacznij partiami wlewać zimną płynną galaretkę, którą wcześniej rozpuść w 1/2 l wrzącej wody. Gotową puszystą masę przełóż do formy z herbatnikami. Wyrównaj wierzch. Posyp zimną posypką kokosową. Schłódź kilka godzin w lodówce

Posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych, 
łyżka masła, 
2 łyżeczki cukru

W rondelku rozpuść  masło. Dodaj wiórki i cukier. Smaż na małym ogniu ciągle mieszając do ładnego zezłocenia. Posyp na ciasto. Wstaw do lodówki po ostygnięciu.