-
Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
4 jajka
szczypta soli
250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
Masa:
400 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
śmietan-fix
250g mascarpone
sok z ½ cytryny
skórka z 2 cytryn
Dodaj truskawki, maliny, jeżyny, lub inne ulubione owoce
-
Sposób przygotowania
- 1.
-
Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie
je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;)
Ciasto: Szpinak rozmróź, w razie konieczności blenduj / rozdrobnij i mocno odciśnij. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodaj kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolej łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak.
- 2.
-
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 28cm i
piecz w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka, wykałaczki” około 45 minut. Studź.
Ciasto rozkrój na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy
od górnego. Górę rozkrusz.
- 3.
-
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z śmietan-fixem
aż uzyskasz łagodne pagórki. Partiami dodaj serek mascarpone oraz sok i
skórkę z cytryny. Dosłódź do smaku cukrem pudrem i miksuj jeszcze
chwilkę do połączenia składników.
- 4.
-
Spód ciasta włóż do formy do pieczenia. Krem
nałóż na ciasto szpinakowe i równo rozsmaruj. Na wierzch równo
rozsyp skruszoną część ciasta. Dość mocno dociśnij. Dekoruj lub pozwól na to dzieciom -
truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi).
Schłódź na chwilę przed podaniem.
Jeśli nikt u ciebie nie je szpinaku - nie mów z czego jest placek. Śmiało zastąpi torty i desery.
Zrzutka
Zrzutka na studia
środa, 28 grudnia 2016
Fit Szpinak - ciasto leśny mech
Śnieżny Puch
Śnieżny puch
3 łyżki cukru pudru,
2 śnieżki,
1 szkl mleka,
2 galaretki o dowolnym smaku - np. cytrynowe,
1/2 l wrzącej wody, herbatniki
Dno formy 24 x 24 cm wyłóż herbatnikami - użyj 14 szt. Ser mikserem na wolnych obrotach wymieszaj z cukrem pudrem. Śnieżki ubij mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką zimnego mleka - ubij ok 5 min. Sztywny krem połącz ze serem. Następnie do masy serowej zacznij partiami wlewać zimną płynną galaretkę, którą wcześniej rozpuść w 1/2 l wrzącej wody. Gotową puszystą masę przełóż do formy z herbatnikami. Wyrównaj wierzch. Posyp zimną posypką kokosową. Schłódź kilka godzin w lodówce
Posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych,
łyżka masła,
2 łyżeczki cukru
W rondelku rozpuść masło. Dodaj wiórki i cukier. Smaż na małym ogniu ciągle mieszając do ładnego zezłocenia. Posyp na ciasto. Wstaw do lodówki po ostygnięciu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)