Zrzutka

Zrzutka na studia

wtorek, 27 grudnia 2016

Sałatka z chińskich zupek

2 zupki łagodne 
2 zupki pikantne
1 papryka czerwona
0,5 papryki zielonej i żółtej
Puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe
Kilka łyżek majonezu 
łyżeczka Musztardy

Makaron połam, dodaj składniki i dokładnie przemieszaj. 
Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Kubanka



Biszkopt:
4 jajka
70 g drobnego cukru do wypieków (3/4 szklanki)
 130 g mąki (3/4 szklanki)
16 g kakao (2 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na blachę (23x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temperaturze 160 Stopni Celsjusza przez ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawić w formie przez ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjęć papier, i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

Masa:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 (czubate) łyżki cukru

Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 
2 łyżki cukru pudru
2 śmietany - fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych (u mnie z dodatkiem nutelli ze śliwek)
ok. 16 sztuk herbatników maślanych
ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Nasączenie:
 1/2 szklanka naparu z kawy
2-3 łyżki rumu

Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem. 
Przygotować masę: Żółtka cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając)
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (ok. 12 łyżek) 
Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady (białej dla kontrastu).

Uwagi:
 Biszkopt upieczony został wg. własnego przepisu (bez proszku do pieczenia, w większej formie)