50 dag mrożonych brokułów (różyczki)
1/2 szkalnki słodkiej śmietany
szklanka utartego, żółtego sera
5 dużych jaj
sól
pieprz
masło do smarowania formy
Zrzutka
Zrzutka na studia
wtorek, 9 stycznia 2018
Brukselka w winnym cieście
2 opakowania mrożonej brukselki
sok z cytryny
cukier
sól
1 litr oleju
Ciasto:
kieliszek białego, wytrawnego wina
jajko
cukier
4 łyżki mąki
łyżka oleju
sól
sok z cytryny
cukier
sól
1 litr oleju
Ciasto:
kieliszek białego, wytrawnego wina
jajko
cukier
4 łyżki mąki
łyżka oleju
sól
Zapiekane ogórki
4 średniej wielkości ogórki
2 puszki krewetek w zalewie
3 kromki chleba tostowego
1 i 1/2 szklanki rosołu
szklanka śmietany
1/2 szklanki majonezu
łyżeczka łagodnej musztardy
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól
pieprz
zielenina
2 puszki krewetek w zalewie
3 kromki chleba tostowego
1 i 1/2 szklanki rosołu
szklanka śmietany
1/2 szklanki majonezu
łyżeczka łagodnej musztardy
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól
pieprz
zielenina
Pory zapiekane z serem
4 duże, białe części pora
szklanka utartego zółtego sera
liście sałaty
zielony ogórek
rzodkiewki
łyżka oliwy
sól
cukier
Sos:
szklanka kwaśnej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
łyżeczka mąki
sok z cytryny
oliwa
sól
pieprz
szklanka utartego zółtego sera
liście sałaty
zielony ogórek
rzodkiewki
łyżka oliwy
sól
cukier
Sos:
szklanka kwaśnej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
łyżeczka mąki
sok z cytryny
oliwa
sól
pieprz
Zakąska Lorda
porcja mrożonego ciasta francuskiego
3 dorodne pory
2 młode kalarepki
2 jajka
kostka rosołu z drobiu
1/2 szklanki śmietany kremówki
kopiasta łyżka posiekanego koperku
masło
cukier
sól
pieprz
3 dorodne pory
2 młode kalarepki
2 jajka
kostka rosołu z drobiu
1/2 szklanki śmietany kremówki
kopiasta łyżka posiekanego koperku
masło
cukier
sól
pieprz
Zapiekany węgorz
6 kawałków surowego węgorza
6 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
duży pęczek koperku
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
łyżka masła 2 duże cebule
10 dużych pieczarek
liście sałaty
zielenina
6 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
duży pęczek koperku
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
łyżka masła 2 duże cebule
10 dużych pieczarek
liście sałaty
zielenina
krem makowy w pucharku
szklanka śmietany kremowej
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka maku (jak na makowiec)
2 płaskie łyzeczki żelatyny
2 szklanki posiekanych bakalii
gorzka lub deserowa czekolada
miniaturowe, kruche ciasteczka
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka maku (jak na makowiec)
2 płaskie łyzeczki żelatyny
2 szklanki posiekanych bakalii
gorzka lub deserowa czekolada
miniaturowe, kruche ciasteczka
Zupa krem z patisonów
2 młode patisony
cebula
2 marchewki
łodyga selera naciowego
4 szkalnki rosołu
łyżka masła
szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu (pół na pół)
sól
cukier
szczypta curry
3 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałów
cebula
2 marchewki
łodyga selera naciowego
4 szkalnki rosołu
łyżka masła
szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu (pół na pół)
sól
cukier
szczypta curry
3 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałów
Zupa krem szczawiowy
25 dag liści szczawiu
1/3 kostki masła
4 ziemniaki
4 szklanki rosołu
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 żółtka ugotowane na twardo
sól
1/3 kostki masła
4 ziemniaki
4 szklanki rosołu
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 żółtka ugotowane na twardo
sól
Zupa krem szparagowy
1,5 litra wywaru z 1 kg szparagów
3 łyżki zimnego mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
szczypta cukru
1/2 szklanki śmietany
żółtko
zrumienione w piekarniku grzanki z bagietki
3 łyżki zimnego mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
szczypta cukru
1/2 szklanki śmietany
żółtko
zrumienione w piekarniku grzanki z bagietki
Zakąska z łososia
8 plasterków sera salami
8 średniej wielkości plastrów wędzonego łososia
łyżeczka ziół prowansalskich
jajko
bułka tarta
oliwa do smażenia
liście sałaty
pomidor
ogórek
zielenina
8 średniej wielkości plastrów wędzonego łososia
łyżeczka ziół prowansalskich
jajko
bułka tarta
oliwa do smażenia
liście sałaty
pomidor
ogórek
zielenina
Selery w cieście piwnym
2 średniej wielkości selery
sól
cukier
olej
łyżeczka octu
gałka muszkatałowa
cukier
olej do smażenia
listki selera
4 pomidory
Ciasto:
1/2 szklanki jasnego piwa
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
cukier
olej
łyżeczka octu
gałka muszkatałowa
cukier
olej do smażenia
listki selera
4 pomidory
Ciasto:
1/2 szklanki jasnego piwa
2 jajka
2 łyżki mąki
Pstrąg z masłem pietruszkowym
pstrąg - waga ok. 30 dag na porcję
masło pietruszkowe na folię
sól
pieprz
duża gałązka natki pietruszki
Masło pietruszkowe:
czubata łyżka świeżego masła
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 krople sosu worcester
cytryna
masło pietruszkowe na folię
sól
pieprz
duża gałązka natki pietruszki
Masło pietruszkowe:
czubata łyżka świeżego masła
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 krople sosu worcester
cytryna
Szczupak w czerwonym winie
6 filetów ze szczupaka
kopiasta łyżka mąki krupczatki do panierowania
sól
pieprz
olej i masło (pół na pół)
Sos:
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki rodzynek
łyżeczka mąki ziemniaczanej
goździk
szczypta cynamonu
cieniutka skórka obrana z cytryny
łyżka naturalnej galaretki porzeczkowej
2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych porzeczek
kopiasta łyżka mąki krupczatki do panierowania
sól
pieprz
olej i masło (pół na pół)
Sos:
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki rodzynek
łyżeczka mąki ziemniaczanej
goździk
szczypta cynamonu
cieniutka skórka obrana z cytryny
łyżka naturalnej galaretki porzeczkowej
2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych porzeczek
Sandacz w jabłkowym sosie
6 filetów z sandacza
sól
pieprz
mąka krupczatka do panierowania
olej i masło (pół na pół)
Sos:
szklanka białego, wytrawnego wina
2 duże, winne jabłka
3 płaskie łyżki cukru
łyżka świeżego masła
skórka otarta z dużej cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
sok z cytryny
sól
pieprz
mąka krupczatka do panierowania
olej i masło (pół na pół)
Sos:
szklanka białego, wytrawnego wina
2 duże, winne jabłka
3 płaskie łyżki cukru
łyżka świeżego masła
skórka otarta z dużej cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
sok z cytryny
Dorsz z sosem z oliwek
6 niewielkich filetów z dorsza
duża cytryna
kopiasta łyżka mąki krupczatki wymieszanej z solą i pieprzem lub przyprawą do ryb
olej do smażenia
liście sałaty
natka pietruszki
Sos:
słoik oliwek nadziewanych papryką
2 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
łyżka ketchupu
sól
pieprz
słodka papryka
duża cytryna
kopiasta łyżka mąki krupczatki wymieszanej z solą i pieprzem lub przyprawą do ryb
olej do smażenia
liście sałaty
natka pietruszki
Sos:
słoik oliwek nadziewanych papryką
2 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
łyżka ketchupu
sól
pieprz
słodka papryka
Zapiekanka bałtycka
6 średniej wielkości filetów z dorsza
plasterki chudego, surowego boczku na spód i boki naczynia żaroodpornego
2 cebule
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
liście sałaty
zielenina
plasterki chudego, surowego boczku na spód i boki naczynia żaroodpornego
2 cebule
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
liście sałaty
zielenina
Camembert z ananasem
2 serki camembert
4 krążki ananasów z puszki
kisć dorodnych winogron
2 żółtka
tarta bułka wymieszana z mielonymi orzechami włoskimi lub z płatkami śniadaniowymi
olej
listki winogron
4 krążki ananasów z puszki
kisć dorodnych winogron
2 żółtka
tarta bułka wymieszana z mielonymi orzechami włoskimi lub z płatkami śniadaniowymi
olej
listki winogron
bliny mojej babci
szklanka mąki gryczanej
szklanka maki tortowej
5 dag drożdzy
szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól
1/2 łyzeczki cukru
masła i oliwa (pół na pół)
Można podawać z jabłkiem
wykwintnie: z czarnym lub czerwonym kawiorem, paseczkami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną
po staropolsku: smażone borówki lub cebula zasmażana ze skwarkami ze słoninki
szklanka maki tortowej
5 dag drożdzy
szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól
1/2 łyzeczki cukru
masła i oliwa (pół na pół)
Można podawać z jabłkiem
wykwintnie: z czarnym lub czerwonym kawiorem, paseczkami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną
po staropolsku: smażone borówki lub cebula zasmażana ze skwarkami ze słoninki
Szynka z płonącymi owocami
6 plastrów gotowanej szynki
3 duze banany
3 duże brzoskwinie
12 dużych śliwej węgierek
płaska łyżka masła
kieliszek koniaku, brandy lub spirytusu
łyżeczka cukru
2 kiwi
garść sparzonych, obranych ze skórki migdałów
liście sałaty
3 duze banany
3 duże brzoskwinie
12 dużych śliwej węgierek
płaska łyżka masła
kieliszek koniaku, brandy lub spirytusu
łyżeczka cukru
2 kiwi
garść sparzonych, obranych ze skórki migdałów
liście sałaty
Szynka z sosem cumberland
10 plastrów chudej, gotowanej szynki
5 dużych, dojrzałych bananów
łyżka delikatnej w smaku musztardy
Sos:
1/2 szklanki naturalnej galaretki porzeczkowej
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki koniaku lub winiaku
sok z cytryny
biały pieprz
mała kiść ciemnych winogron na wykałaczkę
zielenina
5 dużych, dojrzałych bananów
łyżka delikatnej w smaku musztardy
Sos:
1/2 szklanki naturalnej galaretki porzeczkowej
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki koniaku lub winiaku
sok z cytryny
biały pieprz
mała kiść ciemnych winogron na wykałaczkę
zielenina
Szynka zawijana ze szparagami
duża puszka szparagów w zalewie
20 dek pasztetu z drobiu lub cielęciny
łyżka oliwy z oliwek
czerwona cebula
ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków
sól
biały pieprz
liście sałaty
ogórek
pomidor
natka pietruszki
20 dek pasztetu z drobiu lub cielęciny
łyżka oliwy z oliwek
czerwona cebula
ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków
sól
biały pieprz
liście sałaty
ogórek
pomidor
natka pietruszki
Kaczka w maladze
2-2,5 kg kaczki
oliwa do smażenia
podroby z kaczki
włoszczyzna (bez kapusty)
lisć laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
3 płaskie łyżki mielonej żelatyny
szklanka malagi lub innego czerwonego, półwytrawnego wina
owoce (świeże lub z kompotu)
oliwa do smażenia
podroby z kaczki
włoszczyzna (bez kapusty)
lisć laurowy
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
3 płaskie łyżki mielonej żelatyny
szklanka malagi lub innego czerwonego, półwytrawnego wina
owoce (świeże lub z kompotu)
Filet z indyka w pomarańczach
1-1,5 kg filetu z piersi indyka
liście sałaty
3 bezpestkowe pomarańcze
3 kiwi
szklanka niesłodzonego soku z pomarańczy (najlepiej świeży)
sól
biały pieprz
gałka muszkatałowa
oliwa lub olej do smażenia
liście sałaty
3 bezpestkowe pomarańcze
3 kiwi
szklanka niesłodzonego soku z pomarańczy (najlepiej świeży)
sól
biały pieprz
gałka muszkatałowa
oliwa lub olej do smażenia
Piersi indyka z sałatką owocową
duża pierś indyka (1-1,5 kg)
sól
biały pieprz
suszona szałwia
puszka ananasów
3 bezpestkowe pomarańcze
3 banany
3 kiwi
puszka brzoskwiń
kiść winogron
liście sałąty
majonez
tłuszcz do smażenia
sól
biały pieprz
suszona szałwia
puszka ananasów
3 bezpestkowe pomarańcze
3 banany
3 kiwi
puszka brzoskwiń
kiść winogron
liście sałąty
majonez
tłuszcz do smażenia
Koreczki z salami
liczba porcji:10
20 średniej grubości plasterków salami
duży wąski ogórek
gęsty majonez
5 oliwek bez pestek
piórka świerzego kopru
2 pomidory
pęczek rzodkiewek
wykałaczki
ukryj ogórka pod dwoma płatami salami (z góry i dołu)
jajka na plastrach łososia
6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 plastry wędzonego łososia
2 kopiaste łyżki czarnego szczypiorku
liście sałaty
natka pietruszki
3-4 plastry wędzonego łososia
2 kopiaste łyżki czarnego szczypiorku
liście sałaty
natka pietruszki
Jajka w galarecie
12 jajek ugotowanych na twardo
10 szklanek chudego rosołu
4 łyżki mielonej żelatyny
gruby plaster gotowanej szynki
16 oliwek bez pestek
8 łyżeczek odsączonego zielonego groszku konserwowego
liście sałaty
świeża rzeżucha
rzodkiewki
pomidory
10 szklanek chudego rosołu
4 łyżki mielonej żelatyny
gruby plaster gotowanej szynki
16 oliwek bez pestek
8 łyżeczek odsączonego zielonego groszku konserwowego
liście sałaty
świeża rzeżucha
rzodkiewki
pomidory
Zakąska z jajek ze szparagami
puszka szparagów konserwowych w zalewie
4 jajka na twardo
8 plastrów gotowanej szynki
Sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków
2 łyżki posiekanych korniszonów
cukier
sól
biały pieprz
musztarda
sok z cytryny
pomidor
świeża papryka
zielenina do przybrania
4 jajka na twardo
8 plastrów gotowanej szynki
Sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków
2 łyżki posiekanych korniszonów
cukier
sól
biały pieprz
musztarda
sok z cytryny
pomidor
świeża papryka
zielenina do przybrania
Sałatka jajeczna
6 jajek ugotowanych na twardo
mała puszka zielonego groszku konserwowego
cebula
słoik pieczarek w zalewie
kopiasta łyżka posiekanego koperku
1/2 szklanki majonezu
liście sałaty
3 przepiórcze jajeczka
plaster wędzonego łososia
sól
pieprz
mała puszka zielonego groszku konserwowego
cebula
słoik pieczarek w zalewie
kopiasta łyżka posiekanego koperku
1/2 szklanki majonezu
liście sałaty
3 przepiórcze jajeczka
plaster wędzonego łososia
sól
pieprz
jajka faszerowane pieczarkami
6 jajek ugotowanych na twardo
szklanka pieczarek w naturalnej zalewie
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2-3 pędy młodego czosnku
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
liście sałaty
1/2 małej, czerwonej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
szklanka pieczarek w naturalnej zalewie
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2-3 pędy młodego czosnku
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
liście sałaty
1/2 małej, czerwonej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
jajka faszerowane w majonezie
10 jajek ugotowanych na twardo
20 g pasztetu z drobiu lub królika
3 łyżki gęstej śmietany
25 dag małych pieczarek
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
2 łyżki ketchupu
szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
musztarda
sól
cukier
pieprz
małe liście sałaty lub selera naciowego
pomidor
ogórek
orzechy włoskie bez łupinek
20 g pasztetu z drobiu lub królika
3 łyżki gęstej śmietany
25 dag małych pieczarek
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
2 łyżki ketchupu
szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
musztarda
sól
cukier
pieprz
małe liście sałaty lub selera naciowego
pomidor
ogórek
orzechy włoskie bez łupinek
węgorz w galarecie
8 kawałków węgorza
cebula
marchew
łodyga świerzego
lub mrożonego koperku
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
łyżeczka vegety
3 łyżki octu winnego
4 przepiórcze jajka
na twardo
sól
8 piórek świeżego koperku
liście sałaty
zielenina
rzodkiewka - wytnij różyczki
galareta:
4 kopiaste łyżeczki żelatyny
3 surowe białka do sklarowania galarety
cebula
marchew
łodyga świerzego
lub mrożonego koperku
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
łyżeczka vegety
3 łyżki octu winnego
4 przepiórcze jajka
na twardo
sól
8 piórek świeżego koperku
liście sałaty
zielenina
rzodkiewka - wytnij różyczki
galareta:
4 kopiaste łyżeczki żelatyny
3 surowe białka do sklarowania galarety
Łosoś w majonezie
6 kawałków świeżego łososia
cebula
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 litry wody
3 łyżki octu winnego
łyżeczka soli
3 łyżeczki mielonej żelatyny
6 plasterków cytryny
2 łyżki gęstego, dekoracyjnego majonezu
6 ziaren czarnego pieprzu
liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka
Sos:
szklanka majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanych, marynowanych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego koperku
cebula
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 litry wody
3 łyżki octu winnego
łyżeczka soli
3 łyżeczki mielonej żelatyny
6 plasterków cytryny
2 łyżki gęstego, dekoracyjnego majonezu
6 ziaren czarnego pieprzu
liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka
Sos:
szklanka majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanych, marynowanych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego koperku
łosoś w łódeczce
5 świeżych, małych ogórków
2-3 plastry wędzonego łososia
sok z 1/2 cytryny
sól
natka pietruszki
zielenina
2-3 plastry wędzonego łososia
sok z 1/2 cytryny
sól
natka pietruszki
zielenina
Tuńczyk na groszku
Puszka zielonego groszku w zalewie
puszka kukurydzy
duzy ząbek czosnku
6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
duża cytryna
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
kieliszek białego, wytrawnego wina
2 szklanki wody
zielenina
piórka świeżego koperku do przybrania
Sos:
szklanka majonezu
2 łyżki śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
puszka kukurydzy
duzy ząbek czosnku
6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
duża cytryna
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
kieliszek białego, wytrawnego wina
2 szklanki wody
zielenina
piórka świeżego koperku do przybrania
Sos:
szklanka majonezu
2 łyżki śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
Luksus w gębie
10 plasterków świeżego ogórka (pokrojony w duży skos)
puszka tuńczyka w zalewie
1/2 szklanki gęstego majonezu
1/3 kostki (8 dag) świeżego masła
marynowane, miniaturowe grzybki
natka pietruszki
pomidorki ozdobne
puszka tuńczyka w zalewie
1/2 szklanki gęstego majonezu
1/3 kostki (8 dag) świeżego masła
marynowane, miniaturowe grzybki
natka pietruszki
pomidorki ozdobne
Cielęcina w sosie z tuńczyka
Ponad 1 kg cielęciny
sól
pieprz
oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
Sos:
2 puszki tuńczyka w zalewie
szklanka i 1 łyżka gęstego pikantnego majonezu
zielenina
sól
pieprz
oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
Sos:
2 puszki tuńczyka w zalewie
szklanka i 1 łyżka gęstego pikantnego majonezu
zielenina
Sałatka z tuńczyka
2 puszki tuńczyka w zalewie
2 duze, czubate filiżanki wypieczonego na sypko ryżu
2 cebule czerwone
4 dorodne pomidory (obrane ze skórki)
liście zielonej sałaty
zielenina
Zalewa:
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oliwy lub oleju
sok świeżo wyciśnięty z 2 dużych cytryn ( 4 łyżki)
łyżeczka cukru pudru
2 duze, czubate filiżanki wypieczonego na sypko ryżu
2 cebule czerwone
4 dorodne pomidory (obrane ze skórki)
liście zielonej sałaty
zielenina
Zalewa:
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oliwy lub oleju
sok świeżo wyciśnięty z 2 dużych cytryn ( 4 łyżki)
łyżeczka cukru pudru
sardynki w pikantnym sosie
puszka sardynek w oliwie
liście sałaty
zielenina
sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
duża filiżanka utartego, żółtego sera
łyżeczka musztardy delikatesowej
sól
biały pieprz
liście sałaty
zielenina
sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
duża filiżanka utartego, żółtego sera
łyżeczka musztardy delikatesowej
sól
biały pieprz
Sałatka rybna
1 kg filetów z białej, morskiej ryby
2 łyżki octu ziołowego
liść laurowy
ziele angielskie
ziarna pieprzu
sól
cebula
świerze zioła
rzodkiewka
świerzy ogórek
papryka
Sos:
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka majonezu
sok z cytryny
pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
biały pieprz
2 łyżki octu ziołowego
liść laurowy
ziele angielskie
ziarna pieprzu
sól
cebula
świerze zioła
rzodkiewka
świerzy ogórek
papryka
Sos:
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka majonezu
sok z cytryny
pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
biały pieprz
Pikantna sałatka ze śledzi
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
3 ogórki konserwowe
filiżanka zielonego groszku konserwowego
słoik (0,3 l) marynowanych buraczków
słoik (0,3 l) marynowanych pieczarek
2 jabłka
2 czerwone cebule
pieprz
sól
liście sałaty
Sos:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
1/3 szklanki octu winnego
łyżeczka cukru pudru
łyzeczka musztardy delikatesowej
sól
pieprz
3 ogórki konserwowe
filiżanka zielonego groszku konserwowego
słoik (0,3 l) marynowanych buraczków
słoik (0,3 l) marynowanych pieczarek
2 jabłka
2 czerwone cebule
pieprz
sól
liście sałaty
Sos:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
1/3 szklanki octu winnego
łyżeczka cukru pudru
łyzeczka musztardy delikatesowej
sól
pieprz
Zakąska ze śledzi po cygańsku
Opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
Sos:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
2 cebule
2 ogórki warszawskie
łyżka posiekanych korniszonów
2 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
cukier
zielenina
cząstki pomidora do dekoracji
Sos:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
2 cebule
2 ogórki warszawskie
łyżka posiekanych korniszonów
2 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
cukier
zielenina
cząstki pomidora do dekoracji
Śledzie po królewsku
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
puszka zielonego groszku konserwowego
4 jajka ugotowane na twardo
mały pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
szklanka majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
liście sałaty
cebula
natka pietruszki
puszka zielonego groszku konserwowego
4 jajka ugotowane na twardo
mały pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
szklanka majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
liście sałaty
cebula
natka pietruszki
Nadziewane awokado
3 awokado
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
szklanka śmietany
2 płaskie łyżeczki żelatyny
puszka krewetek w zalewie
sól
pieprz
2 łyżki gorącego mleka
zielenina do przyprawienia
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
szklanka śmietany
2 płaskie łyżeczki żelatyny
puszka krewetek w zalewie
sól
pieprz
2 łyżki gorącego mleka
zielenina do przyprawienia
Faszerowane pomidory
8 dojrzałych pomidorów
puszka zielonego groszku konserwowanego
25 dag żółtego sera
1/2 szklanki majonezu
sól
pieprz
8 średniej wielkości liściści sałaty
posiekana natka pietruszki
puszka zielonego groszku konserwowanego
25 dag żółtego sera
1/2 szklanki majonezu
sól
pieprz
8 średniej wielkości liściści sałaty
posiekana natka pietruszki
Babeczki białkowe z boczkiem
3 całe jajka
3 plasterki boczku wędzonego
papryka
2 plasterki szynki
por
natka pietruszki
Babeczki pieczemy w formach do muffinek 20 min w temp. 180 stopi
3 plasterki boczku wędzonego
papryka
2 plasterki szynki
por
natka pietruszki
Babeczki pieczemy w formach do muffinek 20 min w temp. 180 stopi
Ryż z musem bananowo jabłkowym
70 gram ryżu jaśminowego
jabłko
banan
sok z cytryny
cynamon
Wlać 1 łyżkę wody do garnka i rozgotować jabłko
połącz z bananem i zmiksuj
daj pozostałe składniki
jabłko
banan
sok z cytryny
cynamon
Wlać 1 łyżkę wody do garnka i rozgotować jabłko
połącz z bananem i zmiksuj
daj pozostałe składniki
Subskrybuj:
Posty (Atom)