Zrzutka

Zrzutka na studia

czwartek, 4 stycznia 2018

ogórki Helgi


2 kg ogórków
3 garści soli
3 główki czosnku
3 łyżeczki chilli


Zalewa:
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
Zagotować i ostudzić

Ogórki pokroić w plastry
posolić
Zostaw na 12 godzin
odlej wodę
dodaj zalewę i czosnek pokrojony w plastry
wymieszaj i gotuj 10 minut

Nutella ze śliwek

2,5 - 3 kg śliwek
1 kg cukru
1 paczka kakao - 200 g
2 cukry waniliowe

Śliwki przekręcić przez maszynkę do mięsa
wszystko razem wymieszać
smażyć az sie rozgotuje
w słoikach gotować jeszcze 10 min do zagotowania

pikle w ketchupie

ogórki jak wyżej na pikle

1 litr wody
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
12 łyżek cukru
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
5-7 łyżek ketchupu

Ugotować zalewę
poukładać ogórki
gotować 5-7 min

pikle w musztardzie

4 kg ogórków
6 szklanek wody
2 szklanki cukru
1 szkalnka octu
2 duże łyżki soli
4 czubate łyżki musztardy

duze ogórki obrać i wyciąć ziarka.
zalewę ugotować - ostudzić, zalać w słoikach
gotować 10 min

ogórki w koncentracie

4 cebule - pokroić w plastry
4 kg ogórków - poszatkować i posolić na 15 min z 2 łyżkami soli

Po odlaniu wody z ogórków mieszać w dużej misce
1 szklanka octu
1 szkalnka cukru
1 szklanka oleju
1 opakowanie kurkumy
1 mały słoik koncentratu

Wszystko razem zmieszać, włozyć do słoików
gotować 10 min

ogórki - mizeria gotowana

6 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki soli
5 ziarenek ziela
3 liście laurowe
koper

Ogórki obieramy ze skórki
szatkujemy
wsypujemy sól
odcedź
resztę razem mieszamy
w słoikach gotujemy 10 minut

Sałatka z ogórków

4 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
3 łyżki soli
1 główka  czosnku
szklanka cukru
szklanka octu
szklanka oleju

Przygotowanie:
Ogórki pokrój na talarki
solimy 3 łyżki soli
odciskamy ogórki z wody
Marchew ścieramy na tartce  na grubych oczkach
cebulę, paprykę kroimy w kostkę
łączymy wszystko razem.
Ocet, cukier gotujemy, studzimy,
dolewamy olej
w słoikach gotujemy 20-25 min

Sałatka z pierożkami tortellini

250 g pierożków - nadzienie mięsne
30 dek szynki konserwowej
3 pomidory
2 cebule
sól
pieprz
3 łyżki majonezu

Pierożki ugotuj
szynkę pokrój w cienkie paski
cebulę posiekaj drobno
pomidory w kostkę też drobno
dopraw do smaku

Roladki schabowe

1 kapusta pekinka
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki katchupu
1 kg schabu
1 łyżka śmietany 18%
4 jajka
sól
pieprz
bułka tarta

Mięso podzielić na kawałki
rozbić za pomocą tłuczka
natrzeć przyprawami
Kapustę drobno posiekać
wymieszać razem majonez, ketchup, musztardę, śmietanę
Farsz układać na mięsie i zwinąć w roladki
spiąć wykałaczką
Roladki panierować w jajku i usmażyć

zupa z młodej kapusty

1 młoda kapusta
pęczek włoszczyzny - warzywa
4-5 ziemniaków
4 skrzydełka
koperek
pietruszka
natka pietruszki
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Zupa gulaszowa

50 dek wieprzowiny
3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżki koncentratu
5 ziemniaków
15 dek fasoli szparagowej
1 czerwona papryka
20 dek pieczarek
liść laurowy
ziele angielskie
trochę ketchupu
Natka pietruszki
sól
pieprz
ostra papryka

Mięso pokrój w grubszą kostkę
dodaj cebulę i smaż na małym ogniu 15 min
włóż marchew, pokrojoną pietruszkę w plastry,
duś 4 min
dodaj koncentrat i ziemniaki w kostkę.
Odzielnie ugotuj fasolę
odcedź fasolkę i włóż do gulaszu
Dopraw do smaku i posyp natką pietruszki

Szynkowe roladki w galarecie

10-12 plastrów szynki
20 dek twarogu
10 dek śmietany
3 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny

250 mil bulionu
2 łyżki żelatyny
8 korniszonów
2 kawałki papryki ze słoika
sól, pieprz

Śmietanę ubijamy, dodajemy twarożek, chrzan, sok z cytryny.

Plastry szynki smarujemy twarogiem i układamy w korytku.
W rzędach między roladkami układamy paprykę i ogórka.
Zalewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki.
Ozdobić pietruszką.

Sałatka z paluszków krabowych

2 paczki paluszków krabowych
puszka ananasa
mała puszka kukurydzy
2 pory - część biała
pół paczki selera naciowego
2 łyzki pokrojonej pietruszki
4 łyżki majonezu
mały jogurt
sól
pieprz do smaku

Paluszki odmrażamy, kroimy w małe kawałki
ananasa, porę i seler kroimy drobno
mieszamy wszystko
doprawiamy majonezem z jogurtem, solem i pieprzem

Sałatka warstwowa z porem

10 dek ryżu - gotujemy
6 ogórków konserwowych - w kostkę
1 por, 5 jaj - kostka
ketchup
majonez

układamy warstwami na dno. Ryż - ketchup - por w cienkie paseczki - majonez na koniec jajka pokrojone w kostkę.

Jajka faszerowane pieczarkami

6 jaj
20 dek pieczarek
2 cebule
1 łyżka musztardy
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
koperek

Jaja ugotować na twardo, po wystygnięciu przekroić wzdłuż ,
wyjmujemy żółtka i ucieramy z  pieczarkami i cebulą
usmażyć na niewielkim oleju
Doprawiamy do smaku i nakładamy farsz do białek z jaj
przykrywamy majonezem i kropką ketchupu
posypujemy koperkiem lub pietruszką

kotleto - gołąbki

0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg kapusty
1 szklanka ryżu surowego
0,5 szklanki kaszy mannej lub bułki tartej
3 jajka - całe
3 cebule - kroić w kostkę
sól
pieprz
przyprawy

Wszystko razem wyrobić, robić kulki lub kotlety, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.

Sos do gołąbków:

2 litry wody
2 rosołki - kostka
1 koncentrat
gołąbki zalać sosem i gotować 30-40 minut

placki ziemniaczane z mięsem

1 kg ziemniaków - surowe
2 cebule
3 łyżki mąki
25 dek mięsa mielonego
2 jajka całe 10 dek sera żółtego - zetrzeć
sól
Pieprz
Ostra papryka
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tartce razem z cebulą. Do tego włożyć wszystko co w przepisie. Smażyć na oleju.

Podawać z sosami, ketchupem , surówką.