Zrzutka

Zrzutka na studia

środa, 10 stycznia 2018

Szparagowa jarzynka

1 kg szparagów
sól
cukier
łyżeczka masła

Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
filiżanka wywaru spod szparagów
1/2 szklanki śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz

Kapusta włoska zasmażona

głowa włoskiej kapusty
cebula
2 kwaskowe jabłka
1/2 szklanki białego wina
filiżanka rodzynek
łyżka masła
łyżeczka mąki
sól
cukier
biały pieprz
sok z cytryny
oliwa do smażenia cebuli i mąki

Dynia zapiekana pod beszamelem

1 kg dyni
1/3 rosołu
filiżanka utartego sera
tłuszcz do wysmarowania formy

sos:
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
3 łyżki śmietany
3 łyżki utartego sera
sok z cytryny
sól
pieprz
zielenina

brokuły gotowane

2 róże brokułów
sól
cukier
łyżeczka masła

dodatki na ciepło:
masło z bułką tartą

dodatki na zimno:
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
świezo zmielony biały pieprz
pikantny zimny sos np czosnkowy, tatarski

sos winogronowy

szklanka gęstej śmietany
szklanka majonezu
szklanka białych, wydrylowanych winogron
cukier
sól
pieprz
sok z cytryny

Sos chrzanowy

2 średniej wielkości korzenie chrzanu
sok z 1/2 dużej cytryny
łyżeczka cukru pudru
szklanka słodkiej śmietany kremowej
3 jajka ugotowane na twardo
sól

Sos włoski do spaghetti

3 duże pomidory
plaster surowego boczku
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka bazylii
łyżka szczypiorku
szczypta tymianku
1/2 szklanki białego wina
sól
pieprz
1/2 szklanki oliwy

Sos staropolski z suszonych grzybów

szklanka suszonych grzybów
duża cebula
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól
biały pieprz

Sos pieczarkowy

30 dag małych pieczarek
2 łyżki masła
łyżka mąki
3 łyżki mleka
szklanka gęstej śmietany
sól
pieprz

Uszka z grzybowym farszem

kapelusze borowików ugotowane w wywarze
cebula
płaska łyżka masła
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej

Ciasto:
szklanka mąki
szczypta soli
surowe żółtko
żyżka oliwy
1/2 szklanki ciepłej wody
mąka do posypania stolnicy
sól
łyżka oleju

Kurczak wg Pana Starosty

6 niewielkich plastrów z piersi kurczaka
łyżeczka przyprawy do drobiu
olej
jajko
tarta bułka
świeży ogórek
zielenina

Sos:
łyżka masła
2 cebule
szklanka śmietany kremówki
łyżka musztardy delikasowej
sól
pieprz


Boeuf Srogonow

50 dag polędwicy wołowej
duża cebula
25 dag pieczarek
sól
pieprz
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka utartego, żółtego sera
kilka łyżek rosołu
zielenina
smalec i olej (pół na pół)

Pikantne paluszki z baraniny

50 dag baraniny bez kości
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ostra papryka
3 łyżki zimnej wody
olej
10 cienkich plasterków wędzonego boczku
bułka tarta
5 dużych, winnych jabłek
majeranek
szklanka cebuli
liście sałaty

Bób w pikantnym sosie

1 kg młodego, niełuskanego bobu
35 dag białej kiełbasy
łyżka pokrojonego boczku
2 ząbki czosnku
2 małe cebulki
kieliszek białego wina
3 listki mięty
sól
pieprz
liść laurowy
zielenina
olej

Faszerowane bakłażany

duży bakłażan
cebula
pieczona pierś kurczaka
2 plastry żółtego sera
natka pietruszki
2 duże pomidory
świeże listki bazylii
oliwa
sól
pieprz
łyżeczka sosu tabasco

Gorąca zakąska z awokado

2 awokado
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki krupczatki
szklanka mleka
mała puszka tuńczyka w zalewie
sól
liście sałaty