Zrzutka

Zrzutka na studia

poniedziałek, 1 stycznia 2018

Placek ze śliwkami


Biszkopt:
z 4 jaj + kakao

Masa:
powidła śliwkowe
40 dek suszonych śliwek
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 masło
1/2 Kasi
 3 gorzkie czekolady
14 łyżeczek mleka
4 łyżki wódki

3 jajka z cukrem ubić na parze. Zmiksować masło i dolewać jajka utrzepane, dodać rozpuszczoną czekoladę i 4 łyżki alkoholu.
Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto (na powidła)
Śliwki gotować 5 min, odsączyć, wystudzić i wyłożyć na masę.
2 czekolady rozpuścić w mleku i polać śliwki.

Sernik z budyniem czekoladowym

Ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki proszku
 Wszystkie składniki wymieszać i rozłożyć na blachę.  Zagotować masę budyniową i położyć na ciasto

masa budyniowa:
1 litr mleka + 3 budynie czekoladowe

Masa serowa
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
1 wiaderko twarogu
3 jaja - osobno
1 budyń śmietankowy lub waniliowy - sypki

Margaryną + żółtka dodać ser, budyń na końcu pianę. Na ostygniętą masę budyniową położyć ser.
Piec 40 min w 180 stopniach
Po upieczeniu polać polewą

Ciasto brązowe


0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
3 łyżki dżemu
1 szklanka mleka
1 łyżka sody

Margaryna + cukier + kakao + dżem + jajka + mleko + mąkę i sodę zmiksować i wlać na blaszkę.

Ciasto jogurtowe

3 jajka
1,5 szklanki cukru
3,5 szklanki maki
3 łyżeczki proszku
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki jogurtu
owoce
kruszonka

Jajka + cukier +mąka + proszek + olej na koniec jogurt
Połóż owoce i kruszonkę.

Szybki jabłecznik

Upiecz dowolny biszkopt, wystudź przekrój na połowę, połóż jabłka, a na wierzch bita śmietana
2 kg jabłek usmażyć z 2 łyżkami cukru i 2 galaretki pomarańczowe
1 śmietana 30% + fixy z 0,5 szklanką cukru

Babka z białek

40 dek mąki (3 szklanki)
7 białek
1 szklanka cukru
25 dek margaryny
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy

Białka utrzepać z cukrem, potem wlać mleko i margarynę, wsypać mąkę z proszkiem, skórkę z cytryny i bakalie.

Makowiec na cieście kruchym

Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kostki margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku

Masa makowa:
30 dek maku
3 jajka - osobno
0,5 słoika dzemu
bakalie
0,5 kostki margaryny
1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku

Ciasto ugniatamy, kładziemy mak i po upieczeniu z 4 białek i 0,5 szklanki cukru ubić pianę zalać ciasto.
Piec jeszcze 15 min.

Ciasto Stefani

1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka kaszy mannej
2 łyżki kakao
5-6 paczek herbatników

Polewa:
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki wody gorącej
0,25 kostki margaryny
Zagotować!

Mleko, cukier, margarynę zagotować, sypać po mału kaszę i kakao. Gorące wylewać na poukładane ciastka

Sernik z ziemniakami

Ciasto kruche - na spód blaszki

1 kg twarogu
60 - 80 dek ziemniaków ugotowanych
15 dek rodzynek
 migdałowy olejek
1 szklanka cukru
7 jaj - osobno
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku

Białka utrzepać + cukier + białka + margaryna + rodzynki
Ziemniaki na zmianę z twarogiem miksujemy
Piec godzinę i 30 min w temperaturze 180 stopni

Bananowiec

Herbatniki
3/4 kostki masła
1 puszka krówki
1 śmietana 30% + 2 fixy
1 kg bananów

Ciastka rozkruszyć, zmieszać z masłem roztopionym, zrobić z tego ciasto i ugnieść w blaszce , zamrozić na 10 min. Krówkę rozsmarować na ciasto. Banany przetnij wzdłuż   i na wierzch polej bitą śmietaną ze szczyptą cukru pudru.

Leśny mech

450 dek szpinaku
1,5 szklanki cukru
5 jaj - osobno
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku
1 masa karpatkowa
śmietana 30% na wierzch

Jajka + cukier  miksować dodać olej, szpinak, mąkę połączyć z proszkiem
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni

Ciasto przekroić na dwie części, ze środka wyskubać po trochu, rozkruszyć na kruszonkę.
Przekładać masą karpatkową , na wierzch bitą śmietanę i okruchy ze środka wyskubane do ozdoby. Ozdobić borówka, maliną, jeżyną.

Wiewórka

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka orzechów
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka cynamonu
4 jabłka
cukier puder do posypki

Jabłka zetrzeć na tartce (grube oczka), orzechy trochę pokruszyć.
Białka dobrze utrzepać, dodać cukier, żółtka, dodać olej.
Mąkę sodę, proszek, cynamon wymieszać razem i przesiać przez sitko. na koniec dodać orzechy i jabłka mieszając łyżką z drewna

Piec 180 stopni przez 50 min.

Przekładaniec gruszka jabłko - salcesonik

5 jaj
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku, sody i cynamonu
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
2 renety lub 3 gruszki

Do miski wbijamy 5 jaj i 1 szklankę cukru, dajemy mąkę, proszek, cynamon, soda i 2 łyżki kakao
Porcje mąki na przemian z olejem.
Renety obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką


180 stopni - 50 minut

Krówka

I Biszkopt:
6 jajek
150 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka octu

II biszkopt
2 jajka + 6 żółtek
1 łyżeczka proszku
6 łyżek cukru
4 łyzki mąki
3 łyżki kakao

Po utarciu ciasta I i II kładziemy na blaszkę łyżką na przemian jasne ciemne placki
Piec 35-40 min 180 stopni
Upieczone ciasto pokroić na połowę, przełożyć dowolną masą np: budyniową, do środka można włożyć biszkopty zlepione dżemem lub galaretką.

Ciasto sweet kiss

4 duże paczki herbatników
1/2 litra mleka
1 puszka masy karmelowej
2 budynie waniliowe
3/4 kostki margaryny
375 ml śmietany 30%
2 mleczne czekolady
2 opakowania bitej śmietany w proszku
migdały

Budyń gotować na mleku, ostudzić i utrzeć z margaryną. Schłodzoną śmietanę 30% ubić z bitą śmietaną w proszku, roztopić czekoladę
Układamy warstwami:
1/4 herbatników + masa karmelowa
1/4 herbatników + masa budyniowa
1/4 herbatników + bita śmietana
1/4 herbatników na wierzchu - polać polewą z czekolady i posypać migdałami

cappucino na biszkoptach

Biszkopty
6 jaj
1 czekolada
0,5 szklanka cukru
 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka margaryny
3 serki homogenizowane (waniliowe)
2 szklanki mleka w proszku
żelatyna

Utrzyj jedno jajko z 5 żółtkami + 0,5 szklanki cukru. W drugim naczyniu margarynę i połącz z jajkami, następnie dodać serki i mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę (2 czubate łyżki w 1 szklance wody) kawę rozpuszczalną rozpuścić w1,5 szklance wody. Na blaszcze układamy biszkopty namoczone w kawie, na to położyć połowę masy i ponowną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie.
Na to wyłóż drugą część masy i posyp startą czekoladą.

Ciasto świrus

Ciasto I
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
Z tego zagnieść ciasto i dobrze schłodzić

Ciasto II
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka sody
1 łyżka ciepłej wody
Białka ubić z cukrem + żółtka + śmietana + kakao + soda
Do tego dodać ciasto I starte na dużych oczkach, wymieszać i podzielić na dwa placki (osobno)
Masło utrzeć z cukrem pudrem + żółtko, dodać chłodny budyń

Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy, a na nim biszkopty zalać tężejącą czerwoną galaretką nałożyć drugi placek i posmarować resztę masy

Można posypać tartą czekoladą.

Biały snikers

0,5 kg mąki
20 dek cukru
20 dek margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
 Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki. Piec 20-30 min w temp 180 stpni

Karmel:
10 dek rodzynek
10 dek cukru
10 dek masła
2 łyżki miodu
Masło rozpuścić dodać cukier, miód i rodzynki przez 5 min
Gorące wylewać na upieczone ciasto

Krem:
0,5 litra mleka
0,25 szklanki cukru
2 łyżki mąki zwykłej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 zółtko
1 kostka masła lub margaryny
olejek
Składniki wymieszać i ugotować, wystudzić, wyłożyć na  karmel, przykryć drugim plackiem.
Polać polewą.

Bajaderka

0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
20 dek cukru pudru
2 jajka
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku
5 łyżek dowolnego dżemu
Rodzynki, orzechy, skórka z cytryny, pomarańczy

Mąkę + margarynę + cukier + jajka.
całość wyrobić i podzielić na 2 części.
Jedna część zostanie w blaszce a drugą pokruszyć, dodać kakao i olej, mleko i rozdrobnione bakalie, wyłożyć  na wierzch i polać lukrem

Fiku miku - lub fikołek

Biszkopt:
Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki przennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
125 g margaryny
125 g masła
20 dek rodzynek
kieliszek wódki

Rodzynki namoczyć w alkoholu na 3 godziny. Z mleka i mąki ugotować budyń,
po ostygnięciu dodać masło i margarynę utrzeć i dokładać budyń, potem 4-5 łyżek wódki z rodzynek i na końcu rodzynki, resztę wódki wykorzystaj do namoczenia ciasta.

Bita śmietana kawowa:
600 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
5-6 łyżeczek kawy
4 łyżeczki żelatyny
woda

Kawę zalać wrzątkiem do 3/4 szklanki, po zaparzeniu odlać i rozpuścić żelatynę
(wychodzi ok 75 ml kawy).
Śmietanę ubijać dodając cukier i kawę z żelatyną.

Kwitnący tulipan

6 jaj - osobno
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku
1 kisiel czerwony
0,5 szklanki maku - suchy
2 łyżki kakao
5 łyżek wiórków

Margaryna + cukier + żółtka + olej + mąka z proszkiem i na koniec piana. Ciasto podzielić na 4 części.
I miska - kisiel
II miska wiórka
III miska - kakao
IV miska - mak
Układamy na blaszce kupkami. Ciasto po upieczeniu przekroić i przełożyć gorącym serem.

Masa serowa:
70 dek - 1 kg twarogu
3/4 szklanki cukru
4 jajka
sok z 1 cytryny

Ser z produktami zagotować i pod koniec dodać 1 budyń w małej ilości mleka.

Bounty

Ciasto:
5 jaj
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
Ubić pianę + cukier, pomału przesiewać suche składniki

Masa:
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy
25 dek wiórek
1 margaryna "Kasia"
2,5 szklanki mleka
Mleko ugotować z cukrem i wanilią. Potem wiórki po 20 minutach Kasię i na koniec budyń w 0,5 szklanki mleka

Piec 30 min w temperaturze 170 stopni

Polewa:
2 czekolady rozpuścić w ciepłej kąpieli z odrobiną masła


masa kawowa

0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
5 łyzek cukru
3 łyżki cukru pudru do masy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kostka masła lub "kasi"

Do budyniu dodać 3 łyżki kawy i 5 łyżek cukru
zagotować i ostudzic
"Kasię" rozetrzeć z cukrem pudrem i dodać letni budyń.

Tą masą przekłada się biszkopt.

Tort

Mały:
6 jaj
Średni:
8 jaj
Duży:
12 jaj

1,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru

Na tort średni na masę:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 masło
1 margaryna

Styropian

Kruszonka:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
20 dek margaryny
2 łyzeczki proszku
5 żółtek

Kruszonkę podzielić na 2 części - 1 wsypać na dno blaszki a  drugą na wierzch

Masa:
2 duże jogurty
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
5 białek ubitych
1 budyń śmietankowy
20 dek wiórek
garść borówek, jagód

Piec do zarumienienia ciasta.

Słonecznikowiec

Biszkopt:
6 jaj - osobno
1 szklanka cukru plus cukier waniliowy
1 łyżka kakao
3 łyżki letniej wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier + żółtka + kakao + woda i wymieszane mąki z proszkiem.
Piec 30 min. 180 stopni

Masa:
30-40 dek słonecznika łuskanego
10 dek "kasi"
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
Lekko podsmażyć, wylać na blachę i upiec na złoty kolor. Po wystygnięciu pokruszyć i dodać do kremu .

Krem:
20 dek "kasi
1 mleko w puszcze "krówka"
upieczony słonecznik
Razem wszystko zmiksować, tym poskładać ciasto, trochę nasączyć.

Polewa:
1 gorzka czekolada
25 g śmietany 30%
z tego zrobić polewę na ciasto

Szybki placek pod owoce

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku
owoce

Metrowiec

Ciemne ciasto:
4 jajka - osobno
4 łyżki gorącej wody
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki oleju
proszek
olejek

Jasne ciasto:
4 jajka - osobno
4 łyżki wody ciepłej
4 łyzki oleju
1 łyżeczka proszku
1 szklanka mąki
olejek

Zółtka ucieramy z cukrem i woda , dodajemy makę z proszkiem, na koniec białka. do ciemnego dodajemy kakao.

Masa:
25 dek masła
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
olejek
1 łyżka soku z cytryny

Utrzeć masło z żółtkami i zimnym budyniem na koniec dodać sok z cytryny.

Pączki z Norwegi

0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
10 dek masła
rozpuścić i ostudzić
1 kg mąki

6 żółtek roztrzepać z 0,5 szklanki oleju, dodać 10 dek drożdży. wyrobić żeby nie było grudek i wlać w ostudzone ciasto. 1 kg mąki i wylać tę masę, wszystko wyrobić. Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko rozwałkować i wyciskać literatką. Po upieczeniu szprycować dżemem.

Łabędzi puch

Upiec duży biszkopt:

Masa:
2 bułki zwykłe
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru + wanilia
10 dek wiórek, olejek
1 margaryna
1 kieliszek alkoholu

Na wierzch ciasta:
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
1 szklanka cukru
10 dek wiórek
usmażyć to

Czerstwe bułki zalać 2 szklankami mleka. W garnku ugotować 1 szklanka mleka + wanilia. Dodać rozmoczone wiórka i bułki. Gotować na małym ogniu 15 min aż zgęstnieje. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i alkoholem.

Sernik

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku
1 jajko - całe
Ciasto podpiec na złoty kolor

Ser:
7-8 jajek - żółtka osobno a białka osobno
1 margaryna
1,5 szklanki cukru
2 budynie śmietankowy lub waniliowy
2 wiaderka twarogu
Białka ubić i dodać do sera

Piec przez godzinę i 20-30 minut w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu zostawić w piekarniku 10-15 minut

Gofry

2 jajka - osobno
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
troszkę soli
2 łyżeczki proszku

Wszystko razem wymieszać na koniec dodać białka ubite, łyżką wymieszać. Odstawić na 10 minut i piec

Przepis na 12 sztuk

Ciasto z kiślem i galaretką

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku
3 łyżki wody


2 kiśle i 2 galaretki w takich samych smakach i kolorach. Galaretki rozpuść w 1/2 litrze wody i 1/2 margaryny

Upiec biszkopt - po wystygnięciu przekroić na połowę, włożyć trochę owoców, a na to gorącą masę. Wierzch posypać pudrem.

Kisiel ugotować w 1/2 wody. Galaretki tak samo w 1/2 litrze wody i wlać do ugotowanego kiślu.
Margarynę rozpuścić w garnku i wymieszać z gorącą masą kisiel + galaretkę.
Każdy kolor osobno.

Babka świąteczna

25 dek masło roślinne kruszwica
6 jaj - całe
2 szklanki mąki zwykłej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki octu
1 olejek cytrynowy
2 łyżeczki proszku