Zrzutka

Zrzutka na studia

sobota, 6 stycznia 2018

Piszingier

450 ml mleka gotuj, ugotuj w tym budyń
Paczkę kwadratowych wafli smaruj masą orzechową
1 wafel - 0,5 opakowania kremu
2 wafel-  pół opakowania kremu
3 wafel - następne pół opakowania kremu
ostatni wafel smaruj budyniem
posypujemy orzechami
układamy herbatniki
dekorujemy wg uznania

Zupa wiśniowa

na 2-3 porcje
500 g wiśni (jeśli ze słoika to koniecznie ze sokiem)
1 litr wody
gruby makaron (2 gaści)

Do przyprawienia:
sok z cytryny
cukier - wedle uznania (ok. 2-3 łyżki stołowych czubatych)
goździki (4-5 sztuk)
lasaka cynamonu
łyżka proszku z kisielu lub łyżka skrobi ziemniaczanej
do podania słodka śmietanka lub makaron

Sałatka z zielonych pomidorów

2 kg zielonych pomidorów
2 papryki
5 cebul
50 dek cukru
2 łyżki soli
2 szklanki jasnego octu winnego
8 goździków
8 ziarek pieprzu i ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki estragonu

Patison marynowany

1 kg małych patison
8 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
ziele angielskie
sok z 2 cytryn
1 szklanka oleju
sól

Patisony wrzucić do osolonej wody 5-8 minut, czosnek pokroić w cienkie paski
Włożyć do słoików i skropić cytryną
Na koniec zalać je gorącym olejem i szczelnie zamknąć słoik
odstawić w zaciemnione miejsce

Aromatyczne szaszłyki

Do ich przygotowania użyjmy ulubionych mięs i warzyw.
Warto też wiedzieć, że można je zrobić zarówno na grillu, jak w piekarniku

500 g mięsa mielonego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
500 g pieczarek
olej do smażenia i formy
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
bułka tarta

Dla jaroszy:

mięso zastąp warzywami, cukiną, pomidorem, kabaczkiem
Warzywa pokrój na równe części, by równo wypiekało

Rogaliki

10 dek drożdży rozkruszyć z 2 paczkami cukru waniliowego, szczyptą soli i odstawić aż się rozpuści
1 kg mąki
4 jajka całe
1 śmietana 12 % lub 18%
kostka margaryny (rozpuścić i zimną wlać do ciasta, wymieszać)
robić rogaliki
Ciąć okrągłe ciasto w trójkąty 
 Kłaść dżem lub powidła i zawijać

Radiomanka

ciasto:
25 dek mąki
25 dek cukru pudru
10 dek margaryny
 3 jaja
3,5 dek kakao
3/4 szklanki mleka
proszek
cukier waniliowy

Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka ucierając dodać mąkę, kakao, mleko, na koniec pianę
 Ciasto wlać do małej tortownicy
ostudzone ciasto przeciąć na 3 części

Masa krem :
25 dek masła
7 łyżek cukru
1 szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
1 cukier waniliowy

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodawać mleko lub śmietanę
Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Krążki ciasta przekładać masą.

keks - Gloria

30 dek mąki
15 dek margaryny
5 jaj
20 dek cukru pudru
mała paczka proszku
1 cukier waniliowy
30-40 dek bakali 

Trufle

1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
10 dek orzechów
2 łyżki wiórków
1 łyżka kakao
herbatniki lub biszkopty

Wszystkie składniki rozpuścić i wkruszyć ciastka

Ciasto awaryjne

6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku
owoce - śliwki, jabłka, wiśnie

Margarynę roztopić
dodać cukier, jaja, mąkę, proszek
Dokładnie wymieszać, wlać na wąską formę
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Niebo

Ciasto:
30 dek mąki
20 dek masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku

 Wszystkie składniki połączyc razem.
Podzielić na dwa placki, każdy osobno upiec.
Następnie przygotować masę jak do jabłecznika.
Ciepłą masę jabłkową posmarować masą orzechową

Masa orzechowa:
25 dek orzów
1 szklanka gorącego mleka
25 dek masła
20 dek cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć w mleku
Utrzeć masło z cukrem, a następnie z orzechami na jednolitą masę.

ciasto francuskie

0,5 szklanki wody
szczypta soli
40 dek mąki
2 jajka
1 łyżeczka octu
2 łyżki masła

Ciasto składamy na 4 rozwałkowane części i kładziemy 2x15 min do lodówki
gdy już jest gotowe dzielimy na 2 części - osobno upiec
W środek kładziemy masę karpatkową.

Ptasie mleczko

1 kostka margaryny
3 jajka - osobna
0,5 kg cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka wody
7 łyżek żelatyny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy

Margaryny + żółtka + cukier utrzeć.
Mleko zagotować a żelatynę namoczyć w 1 szklance wody
ostudzić, wlać do masy ubitą pianę
do tortownicy wlać połowę
do drugiej połówki wlać kakao
wstawiamy do lodówki, można zalać galaretką

Napoleonek

80 dek mąki
0,5 szklanki cukru
20 dek margaryny
2 jajka całe
4-5 łyzek kwaśnej śmietany
1 proszek

Ciasto wyrobić ręką, rozwałkować na 4 placki
Każdy osobno upiec

Masa I:
1 litr mleka
2 śmietany (1 kwaśna druga słodka)
4 łyzki cukru
2 łyżki mąki
2 jaja
1 budyń

Masa II - większa
1,5 litra mleka
3 śmietany (2 kwaśne, jedna słodka)
2 budynie
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki masła

Mleko podgrzać do ciepła, dodać cukier, masło lub margarynę

2 naczynie:
Śmietany wlać w jedno naczynie, dodać jajka, mąkę i budyń i dobrze wymieszać
Gdy mleko się zagotuje wlewać pomału wszystko z naczynia 2
gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Masę gorącą wylewać na ciasto, każde pojedynczo kolorami

Sernik na zimno z lodami czekoladowymi

12 ciepłych lodów w czekoladzie
12 herbatników
800 g serka homogenizowanego
300 g kremówki
110 g cukru pudru
1 opakowanie śmietanfixu
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki pomarańczowej

galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić.
Spód formy wyścielić pergaminem oraz wyłożyć herbatniki.
Na ciastkach ustawić po 1 lodzie.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Do ubitej śmietany dołożyć serek homogenizowany oraz ostudzoną galaretkę
Gdy masa serowo - śmietankowa zacznie tężeć wlać do formy jej niewielką część, która pokryje ciastka oraz spody lodów
Całość wstawić na 5-10 min do lodówki
Po tym czasie wlać pozostała część masy i odstawić do całkowitego stężenia
Galaretki pomarańczowe rozpuścić, ostudzić i wylać na wierzch sernika
Całość odstaw do całkowitego stężenia
Deser przed podaniem pokroić na kwadratu z kawałkami ciepłych lodów
Można ozdobić listkami mięty lub melisy

Piersi z kurczaka

2 duże piersi posiekać na małe kawałki
3 białka ubite na sztywno + żółtka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy 
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
Zetrzeć na grubej tartce żółty ser
Wszystko wymieszać
Smażyć w głębokim tłuszczu
ok 20 dek sera żółtego

sernik jogurtowy

2 duże greckie jogurty
2 budynie śmietankowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 paczka biszkoptów
puszka brzoskwiń lub ananasów

żółtka ubijamy i dodajemy do jogurtu

Ciasto Lucy

4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4-5 szklanki mąki
owoce
kruszonka

Szybkie ciasto Ewy



1 szklanka cukru
4-5 jaj - całe
2 szklanki mąki
 2 łyżeczki proszku
6-7 łyżek oleju
2 czubate łyżki śmietany
owoce
kruszonka
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
mąka do wgniatania ciasta

Posypać cukrem pudrem (po wystudzeniu)

Ciasto budyniowe z jabłkami

kostka margaryny
450 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
6 jabłek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
3 budynie waniliowe
litr mleka
cukier puder do posypania ciasta

karkówka w sosie własnym

1,5 kg karkówki
pieprz
wegeta
czosnek
papryka słodka i ostra
Natrzyj tymi przyprawami karkówkę i schłodzić (2-3 h)

3-4 cebule pokroić w grubą kostkę i usmażyć karkówkę osobno
Przekładać w naczyniu żaroodpornym
Karkówka - cebula - karkówka

Zalewa:
1 szklanka wody
słoiczek ketchupu pikantnego
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
0,5 kostki rosołowej

Piec 180 stopni ok godzinę

Tą zalewą zalewamy mięsko i wsadzamy wszystko do piekarnika

Babka babuni

6 jajek - całe
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
1,5 szklanki cukru
2 łyzeczki proszku

Piec 180-200 stopni przez 40-50 min

Na wierzch polewa

Sernik jak u mamy

kruche:
1 szklanka mąki
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku
1 całe jajko
 Zapiec na złoty kolor

7-8 żółtek - białka osobno
1 margaryna
1,5 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 wiaderka sera

Białka ubić i dodać do sera
Piec 1h 20 min  w temperaturze 180 stopni
Zostawić w piecu wyłączonym na 10-15 min.

Ciasto pod rabarbar

4 jaja całe
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku - płaskie
6-7 łyzek oleju
2 czubate łyżki śmietany
rabarbar
kruszonka