450 ml mleka gotuj, ugotuj w tym budyń
Paczkę kwadratowych wafli smaruj masą orzechową
1 wafel - 0,5 opakowania kremu
2 wafel- pół opakowania kremu
3 wafel - następne pół opakowania kremu
ostatni wafel smaruj budyniem
posypujemy orzechami
układamy herbatniki
dekorujemy wg uznania
Zrzutka
Zrzutka na studia
sobota, 6 stycznia 2018
Zupa wiśniowa
na 2-3 porcje
500 g wiśni (jeśli ze słoika to koniecznie ze sokiem)
1 litr wody
gruby makaron (2 gaści)
Do przyprawienia:
sok z cytryny
cukier - wedle uznania (ok. 2-3 łyżki stołowych czubatych)
goździki (4-5 sztuk)
lasaka cynamonu
łyżka proszku z kisielu lub łyżka skrobi ziemniaczanej
do podania słodka śmietanka lub makaron
500 g wiśni (jeśli ze słoika to koniecznie ze sokiem)
1 litr wody
gruby makaron (2 gaści)
Do przyprawienia:
sok z cytryny
cukier - wedle uznania (ok. 2-3 łyżki stołowych czubatych)
goździki (4-5 sztuk)
lasaka cynamonu
łyżka proszku z kisielu lub łyżka skrobi ziemniaczanej
do podania słodka śmietanka lub makaron
Sałatka z zielonych pomidorów
2 kg zielonych pomidorów
2 papryki
5 cebul
50 dek cukru
2 łyżki soli
2 szklanki jasnego octu winnego
8 goździków
8 ziarek pieprzu i ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki estragonu
2 papryki
5 cebul
50 dek cukru
2 łyżki soli
2 szklanki jasnego octu winnego
8 goździków
8 ziarek pieprzu i ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki estragonu
Patison marynowany
1 kg małych patison
8 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
ziele angielskie
sok z 2 cytryn
1 szklanka oleju
sól
Patisony wrzucić do osolonej wody 5-8 minut, czosnek pokroić w cienkie paski
Włożyć do słoików i skropić cytryną
Na koniec zalać je gorącym olejem i szczelnie zamknąć słoik
odstawić w zaciemnione miejsce
8 ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
ziele angielskie
sok z 2 cytryn
1 szklanka oleju
sól
Patisony wrzucić do osolonej wody 5-8 minut, czosnek pokroić w cienkie paski
Włożyć do słoików i skropić cytryną
Na koniec zalać je gorącym olejem i szczelnie zamknąć słoik
odstawić w zaciemnione miejsce
Aromatyczne szaszłyki
Do ich przygotowania użyjmy ulubionych mięs i warzyw.
Warto też wiedzieć, że można je zrobić zarówno na grillu, jak w piekarniku
500 g mięsa mielonego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
500 g pieczarek
olej do smażenia i formy
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
bułka tarta
Dla jaroszy:
mięso zastąp warzywami, cukiną, pomidorem, kabaczkiem
Warzywa pokrój na równe części, by równo wypiekało
Warto też wiedzieć, że można je zrobić zarówno na grillu, jak w piekarniku
500 g mięsa mielonego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
500 g pieczarek
olej do smażenia i formy
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
bułka tarta
Dla jaroszy:
mięso zastąp warzywami, cukiną, pomidorem, kabaczkiem
Warzywa pokrój na równe części, by równo wypiekało
Rogaliki
10 dek drożdży rozkruszyć z 2 paczkami cukru waniliowego, szczyptą soli i odstawić aż się rozpuści
1 kg mąki
4 jajka całe
1 śmietana 12 % lub 18%
kostka margaryny (rozpuścić i zimną wlać do ciasta, wymieszać)
robić rogaliki
Ciąć okrągłe ciasto w trójkąty
Kłaść dżem lub powidła i zawijać
1 kg mąki
4 jajka całe
1 śmietana 12 % lub 18%
kostka margaryny (rozpuścić i zimną wlać do ciasta, wymieszać)
robić rogaliki
Ciąć okrągłe ciasto w trójkąty
Kłaść dżem lub powidła i zawijać
Radiomanka
ciasto:
25 dek mąki
25 dek cukru pudru
10 dek margaryny
3 jaja
3,5 dek kakao
3/4 szklanki mleka
proszek
cukier waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka ucierając dodać mąkę, kakao, mleko, na koniec pianę
Ciasto wlać do małej tortownicy
ostudzone ciasto przeciąć na 3 części
Masa krem :
25 dek masła
7 łyżek cukru
1 szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
1 cukier waniliowy
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodawać mleko lub śmietanę
Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Krążki ciasta przekładać masą.
25 dek mąki
25 dek cukru pudru
10 dek margaryny
3 jaja
3,5 dek kakao
3/4 szklanki mleka
proszek
cukier waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka ucierając dodać mąkę, kakao, mleko, na koniec pianę
Ciasto wlać do małej tortownicy
ostudzone ciasto przeciąć na 3 części
Masa krem :
25 dek masła
7 łyżek cukru
1 szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
1 cukier waniliowy
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodawać mleko lub śmietanę
Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Krążki ciasta przekładać masą.
keks - Gloria
30 dek mąki
15 dek margaryny
5 jaj
20 dek cukru pudru
mała paczka proszku
1 cukier waniliowy
30-40 dek bakali
15 dek margaryny
5 jaj
20 dek cukru pudru
mała paczka proszku
1 cukier waniliowy
30-40 dek bakali
Trufle
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
10 dek orzechów
2 łyżki wiórków
1 łyżka kakao
herbatniki lub biszkopty
Wszystkie składniki rozpuścić i wkruszyć ciastka
2 łyżki mleka
10 dek orzechów
2 łyżki wiórków
1 łyżka kakao
herbatniki lub biszkopty
Wszystkie składniki rozpuścić i wkruszyć ciastka
Ciasto awaryjne
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku
owoce - śliwki, jabłka, wiśnie
Margarynę roztopić
dodać cukier, jaja, mąkę, proszek
Dokładnie wymieszać, wlać na wąską formę
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku
owoce - śliwki, jabłka, wiśnie
Margarynę roztopić
dodać cukier, jaja, mąkę, proszek
Dokładnie wymieszać, wlać na wąską formę
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Niebo
Ciasto:
30 dek mąki
20 dek masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku
Wszystkie składniki połączyc razem.
Podzielić na dwa placki, każdy osobno upiec.
Następnie przygotować masę jak do jabłecznika.
Ciepłą masę jabłkową posmarować masą orzechową
Masa orzechowa:
25 dek orzów
1 szklanka gorącego mleka
25 dek masła
20 dek cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć w mleku
Utrzeć masło z cukrem, a następnie z orzechami na jednolitą masę.
30 dek mąki
20 dek masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku
Wszystkie składniki połączyc razem.
Podzielić na dwa placki, każdy osobno upiec.
Następnie przygotować masę jak do jabłecznika.
Ciepłą masę jabłkową posmarować masą orzechową
Masa orzechowa:
25 dek orzów
1 szklanka gorącego mleka
25 dek masła
20 dek cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć w mleku
Utrzeć masło z cukrem, a następnie z orzechami na jednolitą masę.
ciasto francuskie
0,5 szklanki wody
szczypta soli
40 dek mąki
2 jajka
1 łyżeczka octu
2 łyżki masła
Ciasto składamy na 4 rozwałkowane części i kładziemy 2x15 min do lodówki
gdy już jest gotowe dzielimy na 2 części - osobno upiec
W środek kładziemy masę karpatkową.
szczypta soli
40 dek mąki
2 jajka
1 łyżeczka octu
2 łyżki masła
Ciasto składamy na 4 rozwałkowane części i kładziemy 2x15 min do lodówki
gdy już jest gotowe dzielimy na 2 części - osobno upiec
W środek kładziemy masę karpatkową.
Ptasie mleczko
1 kostka margaryny
3 jajka - osobna
0,5 kg cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka wody
7 łyżek żelatyny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
Margaryny + żółtka + cukier utrzeć.
Mleko zagotować a żelatynę namoczyć w 1 szklance wody
ostudzić, wlać do masy ubitą pianę
do tortownicy wlać połowę
do drugiej połówki wlać kakao
wstawiamy do lodówki, można zalać galaretką
3 jajka - osobna
0,5 kg cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka wody
7 łyżek żelatyny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
Margaryny + żółtka + cukier utrzeć.
Mleko zagotować a żelatynę namoczyć w 1 szklance wody
ostudzić, wlać do masy ubitą pianę
do tortownicy wlać połowę
do drugiej połówki wlać kakao
wstawiamy do lodówki, można zalać galaretką
Napoleonek
80 dek mąki
0,5 szklanki cukru
20 dek margaryny
2 jajka całe
4-5 łyzek kwaśnej śmietany
1 proszek
Ciasto wyrobić ręką, rozwałkować na 4 placki
Każdy osobno upiec
Masa I:
1 litr mleka
2 śmietany (1 kwaśna druga słodka)
4 łyzki cukru
2 łyżki mąki
2 jaja
1 budyń
Masa II - większa
1,5 litra mleka
3 śmietany (2 kwaśne, jedna słodka)
2 budynie
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki masła
Mleko podgrzać do ciepła, dodać cukier, masło lub margarynę
2 naczynie:
Śmietany wlać w jedno naczynie, dodać jajka, mąkę i budyń i dobrze wymieszać
Gdy mleko się zagotuje wlewać pomału wszystko z naczynia 2
gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Masę gorącą wylewać na ciasto, każde pojedynczo kolorami
0,5 szklanki cukru
20 dek margaryny
2 jajka całe
4-5 łyzek kwaśnej śmietany
1 proszek
Ciasto wyrobić ręką, rozwałkować na 4 placki
Każdy osobno upiec
Masa I:
1 litr mleka
2 śmietany (1 kwaśna druga słodka)
4 łyzki cukru
2 łyżki mąki
2 jaja
1 budyń
Masa II - większa
1,5 litra mleka
3 śmietany (2 kwaśne, jedna słodka)
2 budynie
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki masła
Mleko podgrzać do ciepła, dodać cukier, masło lub margarynę
2 naczynie:
Śmietany wlać w jedno naczynie, dodać jajka, mąkę i budyń i dobrze wymieszać
Gdy mleko się zagotuje wlewać pomału wszystko z naczynia 2
gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Masę gorącą wylewać na ciasto, każde pojedynczo kolorami
Sernik na zimno z lodami czekoladowymi
12 ciepłych lodów w czekoladzie
12 herbatników
800 g serka homogenizowanego
300 g kremówki
110 g cukru pudru
1 opakowanie śmietanfixu
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki pomarańczowej
galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić.
Spód formy wyścielić pergaminem oraz wyłożyć herbatniki.
Na ciastkach ustawić po 1 lodzie.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Do ubitej śmietany dołożyć serek homogenizowany oraz ostudzoną galaretkę
Gdy masa serowo - śmietankowa zacznie tężeć wlać do formy jej niewielką część, która pokryje ciastka oraz spody lodów
Całość wstawić na 5-10 min do lodówki
Po tym czasie wlać pozostała część masy i odstawić do całkowitego stężenia
Galaretki pomarańczowe rozpuścić, ostudzić i wylać na wierzch sernika
Całość odstaw do całkowitego stężenia
Deser przed podaniem pokroić na kwadratu z kawałkami ciepłych lodów
Można ozdobić listkami mięty lub melisy
12 herbatników
800 g serka homogenizowanego
300 g kremówki
110 g cukru pudru
1 opakowanie śmietanfixu
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki pomarańczowej
galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić.
Spód formy wyścielić pergaminem oraz wyłożyć herbatniki.
Na ciastkach ustawić po 1 lodzie.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Do ubitej śmietany dołożyć serek homogenizowany oraz ostudzoną galaretkę
Gdy masa serowo - śmietankowa zacznie tężeć wlać do formy jej niewielką część, która pokryje ciastka oraz spody lodów
Całość wstawić na 5-10 min do lodówki
Po tym czasie wlać pozostała część masy i odstawić do całkowitego stężenia
Galaretki pomarańczowe rozpuścić, ostudzić i wylać na wierzch sernika
Całość odstaw do całkowitego stężenia
Deser przed podaniem pokroić na kwadratu z kawałkami ciepłych lodów
Można ozdobić listkami mięty lub melisy
Piersi z kurczaka
2 duże piersi posiekać na małe kawałki
3 białka ubite na sztywno + żółtka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
Zetrzeć na grubej tartce żółty ser
Wszystko wymieszać
Smażyć w głębokim tłuszczu
ok 20 dek sera żółtego
3 białka ubite na sztywno + żółtka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
Zetrzeć na grubej tartce żółty ser
Wszystko wymieszać
Smażyć w głębokim tłuszczu
ok 20 dek sera żółtego
sernik jogurtowy
2 duże greckie jogurty
2 budynie śmietankowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 paczka biszkoptów
puszka brzoskwiń lub ananasów
żółtka ubijamy i dodajemy do jogurtu
2 budynie śmietankowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 paczka biszkoptów
puszka brzoskwiń lub ananasów
żółtka ubijamy i dodajemy do jogurtu
Ciasto Lucy
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4-5 szklanki mąki
owoce
kruszonka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4-5 szklanki mąki
owoce
kruszonka
Szybkie ciasto Ewy
1 szklanka cukru
4-5 jaj - całe
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
6-7 łyżek oleju
2 czubate łyżki śmietany
owoce
kruszonka
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
mąka do wgniatania ciasta
Posypać cukrem pudrem (po wystudzeniu)
Ciasto budyniowe z jabłkami
kostka margaryny
450 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 jabłek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
3 budynie waniliowe
litr mleka
cukier puder do posypania ciasta
450 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 jabłek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
3 budynie waniliowe
litr mleka
cukier puder do posypania ciasta
karkówka w sosie własnym
1,5 kg karkówki
pieprz
wegeta
czosnek
papryka słodka i ostra
Natrzyj tymi przyprawami karkówkę i schłodzić (2-3 h)
3-4 cebule pokroić w grubą kostkę i usmażyć karkówkę osobno
Przekładać w naczyniu żaroodpornym
Karkówka - cebula - karkówka
Zalewa:
1 szklanka wody
słoiczek ketchupu pikantnego
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
0,5 kostki rosołowej
Piec 180 stopni ok godzinę
Tą zalewą zalewamy mięsko i wsadzamy wszystko do piekarnika
pieprz
wegeta
czosnek
papryka słodka i ostra
Natrzyj tymi przyprawami karkówkę i schłodzić (2-3 h)
3-4 cebule pokroić w grubą kostkę i usmażyć karkówkę osobno
Przekładać w naczyniu żaroodpornym
Karkówka - cebula - karkówka
Zalewa:
1 szklanka wody
słoiczek ketchupu pikantnego
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
0,5 kostki rosołowej
Piec 180 stopni ok godzinę
Tą zalewą zalewamy mięsko i wsadzamy wszystko do piekarnika
Babka babuni
6 jajek - całe
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
1,5 szklanki cukru
2 łyzeczki proszku
Piec 180-200 stopni przez 40-50 min
Na wierzch polewa
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
1,5 szklanki cukru
2 łyzeczki proszku
Piec 180-200 stopni przez 40-50 min
Na wierzch polewa
Sernik jak u mamy
kruche:
1 szklanka mąki
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku
1 całe jajko
Zapiec na złoty kolor
7-8 żółtek - białka osobno
1 margaryna
1,5 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 wiaderka sera
Białka ubić i dodać do sera
Piec 1h 20 min w temperaturze 180 stopni
Zostawić w piecu wyłączonym na 10-15 min.
1 szklanka mąki
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku
1 całe jajko
Zapiec na złoty kolor
7-8 żółtek - białka osobno
1 margaryna
1,5 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 wiaderka sera
Białka ubić i dodać do sera
Piec 1h 20 min w temperaturze 180 stopni
Zostawić w piecu wyłączonym na 10-15 min.
Ciasto pod rabarbar
4 jaja całe
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku - płaskie
6-7 łyzek oleju
2 czubate łyżki śmietany
rabarbar
kruszonka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku - płaskie
6-7 łyzek oleju
2 czubate łyżki śmietany
rabarbar
kruszonka
Subskrybuj:
Posty (Atom)