4 duże jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
kaszka kukurydziana
cukier puder do posypki
Zrzutka
Zrzutka na studia
czwartek, 11 stycznia 2018
Pączki na tłusty czwartek
3 szklanki mąki tortowej
mąka do podsypania
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1/4 kostki masła
szklanka mleka
4 dag drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
skórka cytryny
podgrzane powidła
1 kg + łyżka smalcu
Można dodać 2 łyżki spirytusu
mąka do podsypania
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1/4 kostki masła
szklanka mleka
4 dag drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
skórka cytryny
podgrzane powidła
1 kg + łyżka smalcu
Można dodać 2 łyżki spirytusu
Bułeczki mleczne z nadzieniem
3 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3 dag drożdzy
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła
szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
odsączone konfitury
Kruszonka
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 jajka
3 dag drożdzy
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła
szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
odsączone konfitury
Kruszonka
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
Sos czekoladowy
Szklanka pełnego mleka
3 kopiaste łyżeczki kakao
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
4 kopiaste łyżki cukru pudru
2 żółtka
łyżka masła
3 kopiaste łyżeczki kakao
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
4 kopiaste łyżki cukru pudru
2 żółtka
łyżka masła
Krem kawowy
łyżka mielonej żelatyny
szklanka pełnego mleka
szklanka śmietany kremowej
łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru pudru do ubicia piany z białek
szklanka pełnego mleka
szklanka śmietany kremowej
łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru pudru do ubicia piany z białek
Mus ananasowy
Puszka ananasów w plastrach
2 łyżeczki mielonej żelatyny
rum
rodzynki
bita śmietana
wiórki z gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mielonej żelatyny
rum
rodzynki
bita śmietana
wiórki z gorzkiej czekolady
Płonące lody
6 kulek lodów waniliowych
6 kulek lodów owocowych
2 kiwi
duży banan
6 łyżek owoców - bez pestek
szklanka śmitany kremówki
6 kostek cukru
6 kawałków suchego wafla - andruta
łyżka spirytusu na kostkę cukru, na wierzch
6 kulek lodów owocowych
2 kiwi
duży banan
6 łyżek owoców - bez pestek
szklanka śmitany kremówki
6 kostek cukru
6 kawałków suchego wafla - andruta
łyżka spirytusu na kostkę cukru, na wierzch
Krem winny
4 porcje:
4 jajka
szklanka cukru pudru
szklanka białego wina
skórka z cytryny
rurki waflowe
małe biszkopciki
4 jajka
szklanka cukru pudru
szklanka białego wina
skórka z cytryny
rurki waflowe
małe biszkopciki
Krem cytrynowy
pojemnik serka homogenizowanego
2 żółtka
płaska łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
Łyzeczka żelatyny
1/3 szklanki mleka
4 krążki cytryny
i rurki waflowe
2 żółtka
płaska łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
Łyzeczka żelatyny
1/3 szklanki mleka
4 krążki cytryny
i rurki waflowe
kluski na parze - pampuchy
2 czubate szklanki pszennej mąki
2 żółtka
2 dag drożdzy
2 łyżki płynnego masła
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
szklanka mleka
mąka do posypania
2 żółtka
2 dag drożdzy
2 łyżki płynnego masła
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
szklanka mleka
mąka do posypania
Kulebiak - pieróg z farszem do barszczu czerwonego
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdzy
2 żółtka
8 dag masła
szczypta soli
gałka muszkatałowa
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
3-4 kapelusze borowików
0,5 l kwaszonej kapusty
duża cebula
łyżka oleju
2 jajka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
kminek
3 dag drożdzy
2 żółtka
8 dag masła
szczypta soli
gałka muszkatałowa
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
3-4 kapelusze borowików
0,5 l kwaszonej kapusty
duża cebula
łyżka oleju
2 jajka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
kminek
Eskalopki wołowe
6 plastrów polędwicy
filiżanka pikantnego sera
3 łyżki tartej bułki
oliwa i masło
sos:
szkalnka przecieru lub soku pomidorowego
zielenina - łyżka
posypujemy serem i ziołami
podajemy z grubym makaronem
filiżanka pikantnego sera
3 łyżki tartej bułki
oliwa i masło
sos:
szkalnka przecieru lub soku pomidorowego
zielenina - łyżka
posypujemy serem i ziołami
podajemy z grubym makaronem
Zupa migdałowa
1,5 l tłustego mleka
20 dag migdałów - przepuść przez maszynkę lub blender
2 łyżki cukru
10 dag rodzynek
łyżka masła
szczypta soli
ryż
20 dag migdałów - przepuść przez maszynkę lub blender
2 łyżki cukru
10 dag rodzynek
łyżka masła
szczypta soli
ryż
Barszcz czerwony
4 buraki
cebula
2 ząbki czosnku
4-5 dużych kapeluszy borowików
1/2 porcji włoszczyzny
sól
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
sok z cytryny
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
cebula
2 ząbki czosnku
4-5 dużych kapeluszy borowików
1/2 porcji włoszczyzny
sól
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
sok z cytryny
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
Zupa z kiszonych ogórków w chlebie
5 szklanek bulionu z włoszczyzny i kości
2 twarde kiszone ogórki
łyżka smalcu
1/2 szklanki soku z ogórków
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
duży ząbek czosnku
szklanka śmietany
łyżka mąki
posiekany koperek
4 wydrążone chleby
młode ziemniaki polane skwarkami
2 twarde kiszone ogórki
łyżka smalcu
1/2 szklanki soku z ogórków
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
duży ząbek czosnku
szklanka śmietany
łyżka mąki
posiekany koperek
4 wydrążone chleby
młode ziemniaki polane skwarkami
Babciny rosół
6 szklanek lekkiego bulionu
pierś z kury
upieczona cielęcina - 25 dag
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki
zielenina
pierś z kury
upieczona cielęcina - 25 dag
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki
zielenina
Polewka żołnierska
1,5 litra wody
łyżka smalcu
4 suszone kapelusze borowików
2 duże kromki czerstwego pieczywa
duża cebula
tłuszcz do smażenia
3 jajka na twardo
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
zielenina
łyżka smalcu
4 suszone kapelusze borowików
2 duże kromki czerstwego pieczywa
duża cebula
tłuszcz do smażenia
3 jajka na twardo
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
zielenina
Kapuśniak myśliwski
6 szklanek wywaru z mięsa i jarzyn
40 dag kwaszonek kapusty
20 dag wędzonej kiełbasy myśliwskiej
20 dag tłustego boczku
duża cebula
3 łyżki oleju
2 kapelusze borowików
sól
pieprz
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
4 ziarna owoców jałowca
40 dag kwaszonek kapusty
20 dag wędzonej kiełbasy myśliwskiej
20 dag tłustego boczku
duża cebula
3 łyżki oleju
2 kapelusze borowików
sól
pieprz
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
4 ziarna owoców jałowca
Zupa rybna pikantna
2 filety pozbawione ości
sok z cytryny
2 cebule
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały liść laurowy
sól
pieprz
białe, wytrawne wino - szklanka
2 szklanki rosołu
szklanka soku z pomidorow
łyżeczka mąki ziemniaczanej
duża filiżanka utartego żółtego sera
sok z cytryny
2 cebule
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
mały liść laurowy
sól
pieprz
białe, wytrawne wino - szklanka
2 szklanki rosołu
szklanka soku z pomidorow
łyżeczka mąki ziemniaczanej
duża filiżanka utartego żółtego sera
Zupa "nic"
1 litr pełnego mleka
2 jajka - robimy kogiel mogiel na wierzch zupy
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
laska wanilii
2 jajka - robimy kogiel mogiel na wierzch zupy
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
laska wanilii
Zupa wiśniowa
2 szklanki wiśni
1/2 szklanki soku wiśniowego
kawałek kory cynamonowej
2 goździki
cukier
łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
Szklanka śmietany
3 łyżki zimnego mleka
1/2 szklanki soku wiśniowego
kawałek kory cynamonowej
2 goździki
cukier
łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
Szklanka śmietany
3 łyżki zimnego mleka
Chłodnik ze świeżego ogórka
2 ogórki
1 litr kefiru
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 łyżki świeżego cząbru
2 łodyżki czosnku
2 łyżki koperku
szklanka śmietany (jogurtu)
1 litr kefiru
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 łyżki świeżego cząbru
2 łodyżki czosnku
2 łyżki koperku
szklanka śmietany (jogurtu)
Zupa Krem z pieczarek
5 szklanek rosołu
duża cebula
50 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnego mleka
szklanka śmietany kremowej
sól
odrobina białego pieprzu
duża cebula
50 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnego mleka
szklanka śmietany kremowej
sól
odrobina białego pieprzu
Surówka z kapusty pekińskiej z cytrusami
Kapusta pekińska
2 bezpestkowe pomarańcze
4 mandarynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
jogurt naturalny
2 łyzki oliwy
2 łyżki tartego chrzanu
cukier
sól
pieprz
skórka z pomarańczy
2 bezpestkowe pomarańcze
4 mandarynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
jogurt naturalny
2 łyzki oliwy
2 łyżki tartego chrzanu
cukier
sól
pieprz
skórka z pomarańczy
Seler w śliwkowym sosie
Dorodny seler
Sos:
Szklanka suszonych śliwek bez pestek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Sos:
Szklanka suszonych śliwek bez pestek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Szpinak zasmażany na ostro
50 dag mrożonego szpinaku
cebula
2 ząbki czosnku
20 dag sera
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki eleju
łyżka mąki
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
20 dag sera
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki eleju
łyżka mąki
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
Subskrybuj:
Posty (Atom)