Zrzutka

Zrzutka na studia

piątek, 5 stycznia 2018

Jabłecznik na kruchym spodzie

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 kisiel cytrynowy
2 łyżeczki proszku
1 kg jabłek

Z mąki, żółtek + margaryny i proszku zrobić kruszonkę.
Podziel na dwie części
Jedną wyłożyć na blachę
Jabłka obrać, zetrzyj
dodaj do nich ugotowany kisiel
Przygotowany mus wylej na blachę i przykryj drugą częścią kruszonki
Piec 30-40 min w temperaturze 180 stopni

Chłopskie żarcie

1) porcja
4 kg ogórków
2 łyżki carry
2,5 łyżki soli
2 łyżki pieprzu

2) porcja
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu

Ogórki pokroić w większe kawałki
posypać solą na 2 godziny
dodać 2 porcje z octem

Pasztet z cukini - kabaczków

3 szklanki cukinie - zetrzeć na grubych oczkach
2-3 marchewki     -          -//-
2 cebula - drobna kostka
30 dek pieczarek - drobna kostka / poddusić na patelni, aż wyparuję woda
30 dek żółtego sera - grube oczka
1,5 szklanki kaszy mannej - błyskawiczna
3/4 szklanki oleju

Cukinie zetrzeć, wycisnąć. Wszystko wymieszać i włożyć do keksówki większej

Piec 1,15 min w temperaturze 180 stopni

Formę wyłożyć papierem, po upieczeniu przestudzić
i wyjąć na deskę

Sałatka

1 kalafior
brokuł
2 pomidory - na małe części
1 ogórek - półksieżyce
4 jajka ugotowane
sos czosnkowy z odrobiną majonezu

Kalafior, brokuł ugotować ok. 10 min pokroić w małe różyczki
ostudzić i wymieszać z resztą produktów

Sałatka

1/2 kalafiora
1/2 pomidora
1/2 ogórek świerzy
2 łyżki majonezu

Kalafior lekko podgotować w odrobinie octu, resztę pokroić w kostkę
dodać majonez, wymieszać

Dynia

1,5 kg dyni

Zalewa:
0,5 litra wody
45,60 dek cukru
200 ml octu
15 goździków
10 Ziarek pieprzu
1 łyżka soli
kawałek laski cynamonu

Dynię pokroić w kostkę 2x2 cm lub wydrążyć małe kulki
Włożyć do posolonej wody na 3 minuty
Przelej zimną wodą, osącz i ułóż w słoikach
Zalej gorącą marynatą
 Pasteryzować 15 - 20 minuty w temperaturze 85 stopni

Papryka z miodem

Paprykę sparzyć, pokroić i ułożyć w słoikach
cebulę dodać do słoika

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka soli
6 sztuk ziela

Zalać paprykę,

pasteryzować 7 min

Marynowana dynia

Dynia
1 szklanka octu 10%
15 goździków
5 ziarenek ziela
10-15 czubatych łyżek cukru (dynia musi być słodko- kwaśna)
6 szklanek wody (jeśli lubimy kwaśniejsze to 5 szklanek)

Wodę zagotować w dużym garnku, lekko posolić, do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię w kostkę,
zagotować i wyjąć łyżką cedzakową

Ugotować zalewę, dodać cukier, ocet, ziele, goździki, zalać gotującą zalewą, zakręcić

Gotować 15-20 w temperaturze 85 stopni

Gruszki w zalewie octowej

5 kg gruszek twardych
1 kg cukru
0,5 litra octu 6%
10 goździków
1/3 łyżeczki cynamonu

Cukier zalać octem
dodać goździki i cynamon oraz 2 szklanki wody i zagotuj
Zalewę ostudź, zalej gruszki, zostaw na noc

Później wyjmij i ułóż w słoikach
Zalewę zagotuj ponownie, zalej gruszki
Pasteryzuj 20 min.

Marchewka konserwowa

2 kg marchwi
1 duża cebula
1 papryka

Marchewkę obieramy
kroimy na kawałki
gotujemy 10 min
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na 1 godzinę

0,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżki gorczycy
1 słoik ketchupu
1 słoik koncentratu

Marchewkę odcedzić
przełożyc do słoików i zalać zalewą
w słoikach gotować 20 minut


Gruszki w syropie

75  dek cukru
kawałek kory cynamonowej
1 kg gruszek
laska wanilii

Cukier + cynamon + wanilię zalać w garnku 1,5 litra wody.
Gotować, aż powstanie syrop.
Gruszki pokroić na pół
usunąć gniazdka
włożyć do syropu.
Gotować 10 minut
Owoce wyciągnąć do słoików, zalać syropem
Pasteryzować 15 minut.

Zupa gulaszowa

1 karkówka - łopatka
1 kg pieczarek
0,5 kg papryki - kostka
1 koncentrat pomidorowy
4 cebule - kostka
2-2,5 litra wody

4 marchewki - tarte na grubych oczkach
2 pietruszki

2 kostki rosołowe
1 zupa gulaszowa w proszku

Mięso pokroić w kostkę obsmażyć, zalać wodą
gotować na małym ogniu
cebulę zeszklić na oleju i resztę warzyw
na końcu dodać paprykę, pieczarki
Można dodać 4 ziemniaki posiekane  w drobną kostkę i dodaj 0,5 litra wody


Zupa meksykańska

0,5 kg mielone
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka fasoli białej i czerwonej
1 koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
papryka ostra
zioła prowansalskie

1,5 litr wody - 2 kostki bulionu
cebule podsmażyć na odrobinie oleju
dodać posiekany czosnek i mięso mielone

1,5 litra bulionu, cebula z mięsem, koncentrat - doprawić do smaku

Zupa jest pikantna
Podajemy z chlebem lub makaronem

Sałatka pieczarkowo - fasolowa

0,5 kg pieczarek - kroimy w kostkę, smażymy na łyżce masła
Do gorących pieczarek dodajemy por w półpaski
Do przestudzonych pieczarek dodajemy czerwoną fasolę odcedzoną z puszki

2-3 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól
pieprz

ogórki w zalewie musztardowo - chrzanowej

ok. 2 kg ogórka
Na dno słoika włozyć 1 liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
gałązkę kopru

Ogórki obierz
przekrój na połową i układaj w słoikach

Zalewa:
4 szklanki wody
0,75 szklanek octu
0,75 szklanek cukru
2 łyżki soli
Zagotuj

Po ugotowaniu dodaj 5 łyżeczek musztardy
2 łyżeczki chrzanu

W słoikach gotuj 10 minut

ogórki z ketchupem

Zalewa:

4 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
 Zagotuj

8 łyżeczek ketchupu
1 liść laurowy

Ogórki obrać ze skóry, przekroić wzdłóż na ćwiartki
zalewę zagotować później włożyć ketchup
dobrze wymieszać
Zalać ogórki i gotować w słoikach 10 min.

Zupa serowa

0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 papryka czerwona
1 słoik pieczarek w occie
1 por
1 kostka rosołowa
3 serki topione (2 ziołowe + 1 śmietankowy)

Cebule podsmażyć, mielone zalać gorącą wodą
dodać kostkę rosołowa
dodajemy paprykę + por
pieczarki pokrojone  w kostkę
Odlać trochę zupy i rozpuśić serki
zlewamy, dodać trochę śmietany

ogórki curry

Do każdego słoika włożyć
 kawałek selera
1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy
1 mała cebula

Zalewa:
1,75 szklanka cukru
6 szklanek wody
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu
3 łyżki curry

Zalewę zagotować, jeszcze ciepłą zalać ogórki w słoikach
Od zagotowania słoików pasteryzować jeszcze 5 minut

ogórki piekielne z miodem

2 kg ogórków
8 łyżek miodu lipowego
1 szklanka octu
25 dek cukru
0,5 szklanki oleju
2 główki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki
2 łyżeczki chilli

Ogórki pokroić w grubsze plastry, posolić i zostawić na 2 godziny
Po dwóch godzinach zalać wodą podgrzaną z octem, cukrem, miodem, chilli, olejem.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry, całość zalać i zostawic na 3 godziny
aby wszystkie składniki się przegryzły.

Przełożyć do słoików z zalewą
gotować 10 min.

Pasztet z wątróbek drobiowych

Śmietanę zmiksuj z łyżką tymianku i jajkami
 do śmietany dodać 25 dek wątróbek
szczypta gałki muszkatołowej
Zostaw w lodówce na 1 godz.

Bułki namoczyć w mleku, cebulę pokrój w kostkę, słoninę w kostkę zeszklij na patelni
dodać pozostałą wątróbkę - smażyć 10 min

dodaj 0,5 kg pieczarek

Formę posmaruj smalcem i obsyp bułką tartą
Podsmażone wątróbki z bułką zmiel na maszynce
dodać watróbki z lodówki
Dopraw do smaku
Wlej całąmasę do foremek
przykryj folią
piec przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni

1 kg wątrubek z kurczaków
1 szklanka śmietany 18%
3 czerstwe bułki
1 szklanka mleka
3 jajka
5 dek słoniny
1 łyżka smalcu
2 łyżki bułki do blachy
3 cebule
0,5 kg pieczarek
suszony tymianek
gałka muszkatałowa
sól
pieprz

sałatka z fasoli

1 kg fasoli szparagowej - kroić w kawałki
ugotować w 20 minut
2 kg ogórków - obrać - poszatkować
1 kg cebuli - piórka
sól
pieprz
cukier do smaku
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 małe koncentraty
Pasteryzować 10 minut

Surówka

2 kg buraków - surowe
2 kg kapusty białej
40 dek cebuli
40 dek cukru
2 łyżki soli
1 szklanka octu
Wszystko wymieszać, odstawić na 12 godzin.
Włożyć do słoików
Gotować 30 minut

Ogórki Helmuta

4 kg ogórków - plastry nie obierać
2 kg czosnku - plastry
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
0,5 szklanki soli
Odstaw na 2 godziny

Gotuj 10-15 minut