Zrzutka

Zrzutka na studia

niedziela, 31 grudnia 2017

biszkopt z jogurtem

1 szklanka cukru
1 galaretka agrestowa
6 jaj
1 szklanka mąki
1 galaretka brzoskwiniowa + jogurt
1 galaretka wiśniowa + jogurt
mały proszek

białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek
2 Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody każdą osobno  + jogurt o takich samych smakach.
Galaretka kiedy zastyga podać jogurt, nie wcześniej i nie później.
Gdy wystygnie wlać na ciasto. Całość ciasta zalać galaretką agrestową rozpuszczona wg przepisu.

Milky Way


Upiec biszkopt ciemny, podziel to na połowę.

1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna
2 szklanki mleka w proszku

Polewa:
15 dek czekolady mlecznej
6 łyżek mleka

Rozpuść na małym ogniu

Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, ostudź. Margarynę utrzyj na puszystą masę i dodawaj mleko w proszku.

Biszkopt - masa - biszkopt na wierzch polewa i wiórki kokosowe

Szybkie ciasto

1 szklanka cukru + wanilia
1 jajko całe
1 szklanka kwaśnego mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 mały dżem
0,5 szklanki oleju

Wszystko razem wymieszać piec 50 min w temperaturze 180 stopni.
Na wierzch polać polewą.

Rogaliki drożdżowe

1 kg mąki
5 dek drożdży 1/2 szklanki cukru
5 żółtek
750 ml śmietany kwaśnej
1 kostki margaryny
dżem
powidła
lukier

Mąkę wymieszać z drożdżami dodać cukier, żółtka, margarynę i śmietanę. Trochę schłodzić na 4 godziny.

Bita śmietana

1 litr śmietany kremówki schłodzić, ubić z 1 szklanki cukru+ wanilią + 1 śnieżką +kakao + 4,5 łyżek żelatyny  nasączonej w pół litrze wody. Wlewać cienkim strumieniem i przestudzoną żelatyną.

placek rabarberowy

40 dek mąki
4 dek drożdzy
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
proszek
wanilia

1 kg rabarberu
10 dek cukru
1 kisiel czrwony

Na wierzch:
30 dek twarogu
1/2 śmietany
10 dek cukru
wanilia

Ciasto zrobić drożdżowe. Rabarbar rozgotować, wsypać cukier, kisiel rozłożyć na ciasto, piec 30 min. Ser utrzeć i udekorować ciasto w kratkę serem.
Piec jeszcze 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Skubaniec - pleśniak

7 jaj - osobno
4 szklanki mąki
1,5 margaryny
2 szklanki cukru - jedna do ciasta druga do białek
1 kisiel wiśniowy
owoce, proszek
Margaryna + cukier + żółtka + proszek zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedna biała, do drugiej dodać kakao. Białko ubić z 1 szklanką cukru i dodać kisiel.

Pączki

1 kg mąki
15 dek cukru
7 żółtek + 1 całe
10 dek drożdży
0,5 litr mleka
10 dek masła

Cukier waniliowy + sok z cytryny, szczyptę soli, spirytus.
Do pączków można dodać tylko 4 białka.

Chruściki - Faworki

30 dek mąki
4 łyżeczki śmietany
4 żółtka + 1 całe
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy

Oszukaniec

Ciasto:
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku

Masa:
1,5 szklanka cukru
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
10 łyżek mleka
olejek migdałowy

Produkty z ciasta upiecz. Z masy kakao utrzyj z cukier i z odrobiną mleka, dodaj margarynę. Zagotuj resztę mleka, na koniec wsyp płatki owsiane i trochę jeszcze pogotować.

Rafaello


Biszkopt:
4 jajka - osobno
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku

Masa:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru waniliowego
4 łyżki mąki
1 budyń
Zagotować masę

1 łyżka margaryny
1,5 łyżki cukru
10 dek wiórek
Smażyć na złoty kolor

Racuchy drożdżowe

2,5 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dek drożdży
szczypta soli

Zrób ciasto drożdżowe, po wyrośnięciu smażyć na patelni jak placki.

Piegusek

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki maku - suchy

Ze składników robimy ciasto

Kudłacze

Ciasto:
1 szklanka cukru
2 sklanki mąki
0,5 litra mleka
1 jajko
5 dek miodu
mały proszek do pieczenia

Polewa:
1 szklanka mleka
20 dek margaryny
2 łyżki kakao
25 dek wiórek

Ciasto upiec jak wystygnie pokroić w kosteczkę.   Po ostygnięciu masy, każdy kawałek namoczyć i obsypać wiórkami.

Izaura

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
4 jajka - osobno
5 łyżek wody
proszek
cukier waniliowy

Masa:
7o dek twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
wiórki kokosowe

Margarynę, cukier, kakao, wodę gotować 5 minut, ostudzić, dodać żółtka, dodać mąkę i pianę. Wylać na blachę, a ser wykładać łyżką. 

babka marmurkowa

5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1,5 mąki
0,5 kostki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
olejek
cukier puder na wierzch

Podzielić na dwie części. Tylko do drugiej dodać kakao.

Ciastka ze skwarków

60 dek mąki
20 dek cukru
3 żółtka
1/2 szklanka mleka
1/2 proszku
cukier waniliowy

Ciasto schłodzić następnie rozwałkować i formować ciastka.

Krem czekoladowy

1 szklanka cukru pudru
5 łyzek mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
0,5 kostki margaryny

Mleko z cukrem zagotować i kakao, margarynę utrzeć z jajkiem i wlać do mleka

Sernik gotowany

Ciasto kruche:
0,5 kg mąki
1 margaryna
3 łyżki śmietany kwaśnej
4 żółtka
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia

1 kg twarogu
3 jajka
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru

 1 budyń
rodzynki
cukier waniliowy

Wszystkie składniki wymieszać z serem postawić na małym ogniu do 30 minut, mieszać aż będą pęcherzyki i gorące wylewać na ciasto.

Ciasto kruche zagnieść trochę zmrozić i podzielić na 3 części , każdy osobno upiec.

Jabłecznik z budyniem

20 dek margaryny
2 jajka całe
1,5 szklanki mąki zwykłej
1,5 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 litr mleka
3 budynie
jabłka w talarki

Ciasto ugnieść, trochę zmrozić, położyć jabłka, zalać ugotowanym budyniem,
na wierzch trochę ciasta pokruszyć dla ozdoby

Biszkopt z masą

Biszkopt po upieczeniu kroimy na połowę
 Ciasto biszkoptowe

 5 jaj  - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


2 galaretki zalewamy w 0,5 litrze wody - trochę bardziej zagęszczone
wlewamy do niej dwie śmietanki na mleku

jabłecznik

1 margaryna
1 szklanka cukru
4 jajka - całe
3 szklanki mąki
olejek
proszek
jabłka tarte

Ciasto ukręcić pałką, rozdzielić na dwie części, jedno na dno, na to jabłka i drugą połową na wierzch

Ciastka pierniczki

1 kg mąki
0,5 kostki margaryny
3-4 jajka
przyprawa do piernika
1 szklanka miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Królewiec

Ciasto biszkoptowe

 5 jaj  - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

 Ciasto piernikowe:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka sody

Z ciasta piernikowego upiec 2 placki a w środek biszkopt

Masa budyniowa:
I
1,5 łyżki mąki zwykłej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka

II
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
0,5 mleka
0,5 szklanki cukru

Po ugotowaniu ostudzić i dodać margarynę

Karpatka

Ciasto:
20 dek mąki
0,5 margaryny
1 szklanki wody
5-6 jaj
proszek do pieczenia
Zagotuj i ostudź
Po wystygnięciu dodać jajka

Krem:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zwykłej mąki
2 szklanki mleka
1/2 margaryna
Ugotuj

Jak ostygnie dodaj margarynę i olejek

Makowiec

Ciasto kruche:
0,5 kg maku
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
1 dżem
3 jajka - osobno
proszek do pieczenia
rodzynki
olejek migdałowy

Sernik Wiedeński

1,5 kg twarogu
6 zółtek - osobno
1,5 szklanki cukru pudru
1 margaryna
1 cukier waniliowy
olejek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
rodzynki

Margarynę ucieramy z cukrem, serem, jajkami, dodajemy mąkę, śmietanę, rodzynki i na koniec pianę.

Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 60 min.

Piernik

3 szklanki mąki
0,5 margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 dżem
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
przyprawa do piernika
3 łyżeczki sody
Do margaryny dodaj cukier, jajka, mleko, dżem  i resztę

Ciasto miodowe

1 szklanka maki
1 szklanka jogurtu
1 szklanka miodu
1/3 szklanka cukru
4 żółtka
rodzynki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny

Porter


1 szklanka piwa porter
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka spirytusu
2 łyżki cukru skarmelizować z małą ilością wody

ambasador

Roztopić 1 margarynę z 6 łyżkami wody 1/2 szklanki
cukru i 3 łyżkami kakao.

Masę zagotować, po wystudzeniu dodać 6 żółtek, 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku i ubitą pianę z 3 jajek. Całość dobrze wymieszać.

Pianka kokosowa:

3  białka ubić z 1 szklanką cukru, dodać 20 dek wiórek wymieszać i wyłożyć łyżką na ciasto, można dodać alkohol - np. ajerkoniak (nie dla dzieci)

50 - 60 min w 180 stopniach

Pizza po Polsku

25 dek maki
2 dek drozdzy
3/4 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju

Z ciasta rozwałkować płaty na blachę, kładziemy pieczarki, jajka, szynkę itp. i zasypujemy serem żółtym tartym na tartce.

Wstawiamy do pieca aż się ser rozpuści na 180 stopni

Pijak

6 jaj - osobno
6 czubatych łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy dodając cukier+ żółtka i mąkę. Po upieczeniu smarujemy masą, na masę układamy biszkopty namoczone w alkoholu.

Masa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 szklanki cukru
1 margaryna

Z mleka gotujemy budyń, jak ostygnie ucieramy go z margaryną.

Krem z mleka

4 jajka
3/4 szklanka cukru
1 margaryna
1 litr mleka
0,25 litra śmietany
cukier waniliowy

Mleko zagotować i wlać śmietanę z jajkami, gotując aż zrobi się ser. Osaczyć ser i utrzeć z margaryną. Można dodać kakao.

2 litry mleka
1/2 litra śmietany
4 jajka całe
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy

Wszystko zagotować, odcedzić i zrobić masę.

Masa z kaszy mannej

1/2 litra mleka
15 dek cukru
15 łyżek kaszy mannej
Zagotwać

Po wystygnięciu
1 kostka margaryny
1 żółtko
Sok z 1 cytryny
Zmiksować lub zmieszać

Przepisy mamy - parę słów od nas


Przepisy mojej mamy są wymagające, bo to, co robi - robi z pasją. W zeszycie jest mnóstwo ciekawych ciast, ciasteczek i potraw, które muszą ujrzeć światło dzienne, ponieważ są robione od serca.

Często brakuje w nich opisu, stopnia pieczenia czy czasu potrzebnego na nie, bo mama robi to na wyczucie.

Zmysł jest tak sprawdzony, że bardzo rzadko zdarza się niespodzianka w postaci zakalca.

Ogląda wszystkie programy kulinarne, zawsze coś notuje, ale nigdy sama nie zgłosiłaby się tam, gdzie ktoś rządzi lub miesza jej w garach. W kuchni to ona jest królową - a ta jest zawsze tylko jedna.



Placek kakao-kokos - gdzie jest kakao?


Ciasto:

30 dek mąki
3 łyżki kakao
4 jajka - osobno
20 dek cukru pudru
1 margaryna "kasia"
0,5 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


25 dek twarogu
1 żółtko
5 dek cukru pudru
10 dek wiórek
1 łyżeczka "kasi"

Pianka

6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
2 łyżki żelatyny

Pianę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę razem z żelatyną dodać do piany. Wstawić do lodówki.

babka cytrynowa

2,5 dek masła - margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
2 kiśle
sok z 1 cytryny
4 jajka

Utrzeć wszystko po kolei wlać do formy i piec przez 60 min w temp.  180 stopni

Zachód słońca

1 margaryna
6 jaj - osobno
2 szklanki mąki
1,5 cukru
6 łyżeczek oleju
1 cukier waniliowy
1 kisiel czerwony
1 łyżka kakao
2 łyżki maku - suchy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając olej, mąkę z proszkiem, na koniec pianę. Utarte ciasto dzielimy na 3 miski, każde z czym innym. Wlewamy jedno na drugie robiąc mały rowek na środku.

Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka biszkoptowa

5 jaj - osobno
2 szklanki cukru pudru
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka mleka
ok. 1 kg jabłek

Jabłka pokroić w cząstki, obtoczyć w cukrze i mące
1 mały proszek do pieczenia

Żółtka z cukrem pudrem, dodać pianę, mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę, mleko na koniec jabłka.
Piec przez 60 min. w temperaturze 180 stopni.

Kusząca babka z majonezem

4 jajka - osobno
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 mąki zwykłej
1 mały majonez
2 łyżeczki proszku

Białka utrzepać z cukrem, dodać żółtka i mąki, wymieszane z proszkiem, na koniec dodać majonez
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min.

makowiec "zwijany'


Na 4 porcje:
1 szklanka mleka
0,5 kostki margaryny
5 dek drożdży
0,5 szklanki cukru
4 żółtka i 1 całe jajko
1 cukier waniliowy
olejek migdałowy
4-5 szklanki mąki

Mak I:
0,5 kg maku + olejek migdałowy
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
2 żółtka + jedno całe jajko
3 łyżki miodu

Mak II

0,5 kg maku + olejek migdałowy
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
3 jajka osobno
mały dżem
1 łyżeczka proszku

Mak kręcimy przez maszynkę, dodajemy wszystkie składniki i zwijamy w 4 rolady
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min. sprawdzając patyczkiem suchość