1 szklanka cukru
1 galaretka agrestowa
6 jaj
1 szklanka mąki
1 galaretka brzoskwiniowa + jogurt
1 galaretka wiśniowa + jogurt
mały proszek
białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek
2 Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody każdą osobno + jogurt o takich samych smakach.
Galaretka kiedy zastyga podać jogurt, nie wcześniej i nie później.
Gdy wystygnie wlać na ciasto. Całość ciasta zalać galaretką agrestową rozpuszczona wg przepisu.
Zrzutka
Zrzutka na studia
niedziela, 31 grudnia 2017
Milky Way
Upiec biszkopt ciemny, podziel to na połowę.
1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna
2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
15 dek czekolady mlecznej
6 łyżek mleka
Rozpuść na małym ogniu
Mleko zagotuj z cukrem i wanilią, ostudź. Margarynę utrzyj na puszystą masę i dodawaj mleko w proszku.
Biszkopt - masa - biszkopt na wierzch polewa i wiórki kokosowe
Szybkie ciasto
1 szklanka cukru + wanilia
1 jajko całe
1 szklanka kwaśnego mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 mały dżem
0,5 szklanki oleju
Wszystko razem wymieszać piec 50 min w temperaturze 180 stopni.
Na wierzch polać polewą.
1 jajko całe
1 szklanka kwaśnego mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 mały dżem
0,5 szklanki oleju
Wszystko razem wymieszać piec 50 min w temperaturze 180 stopni.
Na wierzch polać polewą.
Rogaliki drożdżowe
1 kg mąki
5 dek drożdży 1/2 szklanki cukru
5 żółtek
750 ml śmietany kwaśnej
1 kostki margaryny
dżem
powidła
lukier
Mąkę wymieszać z drożdżami dodać cukier, żółtka, margarynę i śmietanę. Trochę schłodzić na 4 godziny.
5 dek drożdży 1/2 szklanki cukru
5 żółtek
750 ml śmietany kwaśnej
1 kostki margaryny
dżem
powidła
lukier
Mąkę wymieszać z drożdżami dodać cukier, żółtka, margarynę i śmietanę. Trochę schłodzić na 4 godziny.
Bita śmietana
1 litr śmietany kremówki schłodzić, ubić z 1 szklanki cukru+ wanilią + 1 śnieżką +kakao + 4,5 łyżek żelatyny nasączonej w pół litrze wody. Wlewać cienkim strumieniem i przestudzoną żelatyną.
placek rabarberowy
40 dek mąki
4 dek drożdzy
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
proszek
wanilia
1 kg rabarberu
10 dek cukru
1 kisiel czrwony
Na wierzch:
30 dek twarogu
1/2 śmietany
10 dek cukru
wanilia
Ciasto zrobić drożdżowe. Rabarbar rozgotować, wsypać cukier, kisiel rozłożyć na ciasto, piec 30 min. Ser utrzeć i udekorować ciasto w kratkę serem.
Piec jeszcze 30 min. w temperaturze 180 stopni.
4 dek drożdzy
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
proszek
wanilia
1 kg rabarberu
10 dek cukru
1 kisiel czrwony
Na wierzch:
30 dek twarogu
1/2 śmietany
10 dek cukru
wanilia
Ciasto zrobić drożdżowe. Rabarbar rozgotować, wsypać cukier, kisiel rozłożyć na ciasto, piec 30 min. Ser utrzeć i udekorować ciasto w kratkę serem.
Piec jeszcze 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Skubaniec - pleśniak
7 jaj - osobno
4 szklanki mąki
1,5 margaryny
2 szklanki cukru - jedna do ciasta druga do białek
1 kisiel wiśniowy
owoce, proszek
Margaryna + cukier + żółtka + proszek zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedna biała, do drugiej dodać kakao. Białko ubić z 1 szklanką cukru i dodać kisiel.
4 szklanki mąki
1,5 margaryny
2 szklanki cukru - jedna do ciasta druga do białek
1 kisiel wiśniowy
owoce, proszek
Margaryna + cukier + żółtka + proszek zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedna biała, do drugiej dodać kakao. Białko ubić z 1 szklanką cukru i dodać kisiel.
Pączki
1 kg mąki
15 dek cukru
7 żółtek + 1 całe
10 dek drożdży
0,5 litr mleka
10 dek masła
Cukier waniliowy + sok z cytryny, szczyptę soli, spirytus.
Do pączków można dodać tylko 4 białka.
15 dek cukru
7 żółtek + 1 całe
10 dek drożdży
0,5 litr mleka
10 dek masła
Cukier waniliowy + sok z cytryny, szczyptę soli, spirytus.
Do pączków można dodać tylko 4 białka.
Oszukaniec
Ciasto:
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku
Masa:
1,5 szklanka cukru
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
10 łyżek mleka
olejek migdałowy
Produkty z ciasta upiecz. Z masy kakao utrzyj z cukier i z odrobiną mleka, dodaj margarynę. Zagotuj resztę mleka, na koniec wsyp płatki owsiane i trochę jeszcze pogotować.
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku
Masa:
1,5 szklanka cukru
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
10 łyżek mleka
olejek migdałowy
Produkty z ciasta upiecz. Z masy kakao utrzyj z cukier i z odrobiną mleka, dodaj margarynę. Zagotuj resztę mleka, na koniec wsyp płatki owsiane i trochę jeszcze pogotować.
Rafaello
Biszkopt:
4 jajka - osobno
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku
Masa:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru waniliowego
4 łyżki mąki
1 budyń
Zagotować masę
1 łyżka margaryny
1,5 łyżki cukru
10 dek wiórek
Smażyć na złoty kolor
Racuchy drożdżowe
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dek drożdży
szczypta soli
Zrób ciasto drożdżowe, po wyrośnięciu smażyć na patelni jak placki.
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dek drożdży
szczypta soli
Zrób ciasto drożdżowe, po wyrośnięciu smażyć na patelni jak placki.
Piegusek
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki maku - suchy
Ze składników robimy ciasto
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki maku - suchy
Ze składników robimy ciasto
Kudłacze
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 sklanki mąki
0,5 litra mleka
1 jajko
5 dek miodu
mały proszek do pieczenia
Polewa:
1 szklanka mleka
20 dek margaryny
2 łyżki kakao
25 dek wiórek
Ciasto upiec jak wystygnie pokroić w kosteczkę. Po ostygnięciu masy, każdy kawałek namoczyć i obsypać wiórkami.
1 szklanka cukru
2 sklanki mąki
0,5 litra mleka
1 jajko
5 dek miodu
mały proszek do pieczenia
Polewa:
1 szklanka mleka
20 dek margaryny
2 łyżki kakao
25 dek wiórek
Ciasto upiec jak wystygnie pokroić w kosteczkę. Po ostygnięciu masy, każdy kawałek namoczyć i obsypać wiórkami.
Izaura
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
4 jajka - osobno
5 łyżek wody
proszek
cukier waniliowy
Masa:
7o dek twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier, kakao, wodę gotować 5 minut, ostudzić, dodać żółtka, dodać mąkę i pianę. Wylać na blachę, a ser wykładać łyżką.
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
4 jajka - osobno
5 łyżek wody
proszek
cukier waniliowy
Masa:
7o dek twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier, kakao, wodę gotować 5 minut, ostudzić, dodać żółtka, dodać mąkę i pianę. Wylać na blachę, a ser wykładać łyżką.
babka marmurkowa
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1,5 mąki
0,5 kostki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
olejek
cukier puder na wierzch
Podzielić na dwie części. Tylko do drugiej dodać kakao.
1 szklanka cukru
1,5 mąki
0,5 kostki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
olejek
cukier puder na wierzch
Podzielić na dwie części. Tylko do drugiej dodać kakao.
Ciastka ze skwarków
60 dek mąki
20 dek cukru
3 żółtka
1/2 szklanka mleka
1/2 proszku
cukier waniliowy
Ciasto schłodzić następnie rozwałkować i formować ciastka.
20 dek cukru
3 żółtka
1/2 szklanka mleka
1/2 proszku
cukier waniliowy
Ciasto schłodzić następnie rozwałkować i formować ciastka.
Krem czekoladowy
1 szklanka cukru pudru
5 łyzek mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
0,5 kostki margaryny
Mleko z cukrem zagotować i kakao, margarynę utrzeć z jajkiem i wlać do mleka
5 łyzek mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
0,5 kostki margaryny
Mleko z cukrem zagotować i kakao, margarynę utrzeć z jajkiem i wlać do mleka
Sernik gotowany
Ciasto kruche:
0,5 kg mąki
1 margaryna
3 łyżki śmietany kwaśnej
4 żółtka
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
1 kg twarogu
3 jajka
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń
rodzynki
cukier waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać z serem postawić na małym ogniu do 30 minut, mieszać aż będą pęcherzyki i gorące wylewać na ciasto.
Ciasto kruche zagnieść trochę zmrozić i podzielić na 3 części , każdy osobno upiec.
0,5 kg mąki
1 margaryna
3 łyżki śmietany kwaśnej
4 żółtka
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
1 kg twarogu
3 jajka
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń
rodzynki
cukier waniliowy
Wszystkie składniki wymieszać z serem postawić na małym ogniu do 30 minut, mieszać aż będą pęcherzyki i gorące wylewać na ciasto.
Ciasto kruche zagnieść trochę zmrozić i podzielić na 3 części , każdy osobno upiec.
Jabłecznik z budyniem
20 dek margaryny
2 jajka całe
1,5 szklanki mąki zwykłej
1,5 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 litr mleka
3 budynie
jabłka w talarki
Ciasto ugnieść, trochę zmrozić, położyć jabłka, zalać ugotowanym budyniem,
na wierzch trochę ciasta pokruszyć dla ozdoby
2 jajka całe
1,5 szklanki mąki zwykłej
1,5 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 litr mleka
3 budynie
jabłka w talarki
Ciasto ugnieść, trochę zmrozić, położyć jabłka, zalać ugotowanym budyniem,
na wierzch trochę ciasta pokruszyć dla ozdoby
Biszkopt z masą
Biszkopt po upieczeniu kroimy na połowę
Ciasto biszkoptowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2 galaretki zalewamy w 0,5 litrze wody - trochę bardziej zagęszczone
wlewamy do niej dwie śmietanki na mleku
Ciasto biszkoptowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2 galaretki zalewamy w 0,5 litrze wody - trochę bardziej zagęszczone
wlewamy do niej dwie śmietanki na mleku
jabłecznik
1 margaryna
1 szklanka cukru
4 jajka - całe
3 szklanki mąki
olejek
proszek
jabłka tarte
Ciasto ukręcić pałką, rozdzielić na dwie części, jedno na dno, na to jabłka i drugą połową na wierzch
1 szklanka cukru
4 jajka - całe
3 szklanki mąki
olejek
proszek
jabłka tarte
Ciasto ukręcić pałką, rozdzielić na dwie części, jedno na dno, na to jabłka i drugą połową na wierzch
Ciastka pierniczki
1 kg mąki
0,5 kostki margaryny
3-4 jajka
przyprawa do piernika
1 szklanka miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny
3-4 jajka
przyprawa do piernika
1 szklanka miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Królewiec
Ciasto biszkoptowe
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto piernikowe:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka sody
Z ciasta piernikowego upiec 2 placki a w środek biszkopt
Masa budyniowa:
I
1,5 łyżki mąki zwykłej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
II
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
0,5 mleka
0,5 szklanki cukru
Po ugotowaniu ostudzić i dodać margarynę
5 jaj - osobno
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Przesiać przez sitko i wymieszać łyżką.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto piernikowe:
1/2 margaryny
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka sody
Z ciasta piernikowego upiec 2 placki a w środek biszkopt
Masa budyniowa:
I
1,5 łyżki mąki zwykłej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
II
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
0,5 mleka
0,5 szklanki cukru
Po ugotowaniu ostudzić i dodać margarynę
Karpatka
Ciasto:
20 dek mąki
0,5 margaryny
1 szklanki wody
5-6 jaj
proszek do pieczenia
Zagotuj i ostudź
Po wystygnięciu dodać jajka
Krem:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zwykłej mąki
2 szklanki mleka
1/2 margaryna
Ugotuj
Jak ostygnie dodaj margarynę i olejek
20 dek mąki
0,5 margaryny
1 szklanki wody
5-6 jaj
proszek do pieczenia
Zagotuj i ostudź
Po wystygnięciu dodać jajka
Krem:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zwykłej mąki
2 szklanki mleka
1/2 margaryna
Ugotuj
Jak ostygnie dodaj margarynę i olejek
Makowiec
Ciasto kruche:
0,5 kg maku
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
1 dżem
3 jajka - osobno
proszek do pieczenia
rodzynki
olejek migdałowy
0,5 kg maku
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
1 dżem
3 jajka - osobno
proszek do pieczenia
rodzynki
olejek migdałowy
Sernik Wiedeński
1,5 kg twarogu
6 zółtek - osobno
1,5 szklanki cukru pudru
1 margaryna
1 cukier waniliowy
olejek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
rodzynki
Margarynę ucieramy z cukrem, serem, jajkami, dodajemy mąkę, śmietanę, rodzynki i na koniec pianę.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 60 min.
6 zółtek - osobno
1,5 szklanki cukru pudru
1 margaryna
1 cukier waniliowy
olejek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
rodzynki
Margarynę ucieramy z cukrem, serem, jajkami, dodajemy mąkę, śmietanę, rodzynki i na koniec pianę.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 60 min.
Piernik
3 szklanki mąki
0,5 margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 dżem
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
przyprawa do piernika
3 łyżeczki sody
Do margaryny dodaj cukier, jajka, mleko, dżem i resztę
0,5 margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 dżem
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
przyprawa do piernika
3 łyżeczki sody
Do margaryny dodaj cukier, jajka, mleko, dżem i resztę
Ciasto miodowe
1 szklanka maki
1 szklanka jogurtu
1 szklanka miodu
1/3 szklanka cukru
4 żółtka
rodzynki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1 szklanka jogurtu
1 szklanka miodu
1/3 szklanka cukru
4 żółtka
rodzynki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
Porter
1 szklanka piwa porter
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka spirytusu
2 łyżki cukru skarmelizować z małą ilością wody
ambasador
Roztopić 1 margarynę z 6 łyżkami wody 1/2 szklanki
cukru i 3 łyżkami kakao.
Masę zagotować, po wystudzeniu dodać 6 żółtek, 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku i ubitą pianę z 3 jajek. Całość dobrze wymieszać.
Pianka kokosowa:
3 białka ubić z 1 szklanką cukru, dodać 20 dek wiórek wymieszać i wyłożyć łyżką na ciasto, można dodać alkohol - np. ajerkoniak (nie dla dzieci)
50 - 60 min w 180 stopniach
cukru i 3 łyżkami kakao.
Masę zagotować, po wystudzeniu dodać 6 żółtek, 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku i ubitą pianę z 3 jajek. Całość dobrze wymieszać.
Pianka kokosowa:
3 białka ubić z 1 szklanką cukru, dodać 20 dek wiórek wymieszać i wyłożyć łyżką na ciasto, można dodać alkohol - np. ajerkoniak (nie dla dzieci)
50 - 60 min w 180 stopniach
Pizza po Polsku
25 dek maki
2 dek drozdzy
3/4 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Z ciasta rozwałkować płaty na blachę, kładziemy pieczarki, jajka, szynkę itp. i zasypujemy serem żółtym tartym na tartce.
Wstawiamy do pieca aż się ser rozpuści na 180 stopni
2 dek drozdzy
3/4 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Z ciasta rozwałkować płaty na blachę, kładziemy pieczarki, jajka, szynkę itp. i zasypujemy serem żółtym tartym na tartce.
Wstawiamy do pieca aż się ser rozpuści na 180 stopni
Pijak
6 jaj - osobno
6 czubatych łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy dodając cukier+ żółtka i mąkę. Po upieczeniu smarujemy masą, na masę układamy biszkopty namoczone w alkoholu.
Masa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 szklanki cukru
1 margaryna
Z mleka gotujemy budyń, jak ostygnie ucieramy go z margaryną.
6 czubatych łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy dodając cukier+ żółtka i mąkę. Po upieczeniu smarujemy masą, na masę układamy biszkopty namoczone w alkoholu.
Masa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 szklanki cukru
1 margaryna
Z mleka gotujemy budyń, jak ostygnie ucieramy go z margaryną.
Krem z mleka
4 jajka
3/4 szklanka cukru
1 margaryna
1 litr mleka
0,25 litra śmietany
cukier waniliowy
Mleko zagotować i wlać śmietanę z jajkami, gotując aż zrobi się ser. Osaczyć ser i utrzeć z margaryną. Można dodać kakao.
2 litry mleka
1/2 litra śmietany
4 jajka całe
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
Wszystko zagotować, odcedzić i zrobić masę.
3/4 szklanka cukru
1 margaryna
1 litr mleka
0,25 litra śmietany
cukier waniliowy
Mleko zagotować i wlać śmietanę z jajkami, gotując aż zrobi się ser. Osaczyć ser i utrzeć z margaryną. Można dodać kakao.
2 litry mleka
1/2 litra śmietany
4 jajka całe
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
Wszystko zagotować, odcedzić i zrobić masę.
Masa z kaszy mannej
1/2 litra mleka
15 dek cukru
15 łyżek kaszy mannej
Zagotwać
Po wystygnięciu
1 kostka margaryny
1 żółtko
Sok z 1 cytryny
Zmiksować lub zmieszać
15 dek cukru
15 łyżek kaszy mannej
Zagotwać
Po wystygnięciu
1 kostka margaryny
1 żółtko
Sok z 1 cytryny
Zmiksować lub zmieszać
Przepisy mamy - parę słów od nas
Przepisy mojej mamy są wymagające, bo to, co robi - robi z pasją. W zeszycie jest mnóstwo ciekawych ciast, ciasteczek i potraw, które muszą ujrzeć światło dzienne, ponieważ są robione od serca.
Często brakuje w nich opisu, stopnia pieczenia czy czasu potrzebnego na nie, bo mama robi to na wyczucie.
Zmysł jest tak sprawdzony, że bardzo rzadko zdarza się niespodzianka w postaci zakalca.
Ogląda wszystkie programy kulinarne, zawsze coś notuje, ale nigdy sama nie zgłosiłaby się tam, gdzie ktoś rządzi lub miesza jej w garach. W kuchni to ona jest królową - a ta jest zawsze tylko jedna.
Placek kakao-kokos - gdzie jest kakao?
Ciasto:
30 dek mąki
3 łyżki kakao
4 jajka - osobno
20 dek cukru pudru
1 margaryna "kasia"
0,5 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dek twarogu
1 żółtko
5 dek cukru pudru
10 dek wiórek
1 łyżeczka "kasi"
Pianka
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
2 łyżki żelatyny
Pianę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę razem z żelatyną dodać do piany. Wstawić do lodówki.
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
2 łyżki żelatyny
Pianę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę razem z żelatyną dodać do piany. Wstawić do lodówki.
babka cytrynowa
2,5 dek masła - margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
2 kiśle
sok z 1 cytryny
4 jajka
Utrzeć wszystko po kolei wlać do formy i piec przez 60 min w temp. 180 stopni
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
2 kiśle
sok z 1 cytryny
4 jajka
Utrzeć wszystko po kolei wlać do formy i piec przez 60 min w temp. 180 stopni
Zachód słońca
1 margaryna
6 jaj - osobno
2 szklanki mąki
1,5 cukru
6 łyżeczek oleju
1 cukier waniliowy
1 kisiel czerwony
1 łyżka kakao
2 łyżki maku - suchy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając olej, mąkę z proszkiem, na koniec pianę. Utarte ciasto dzielimy na 3 miski, każde z czym innym. Wlewamy jedno na drugie robiąc mały rowek na środku.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
6 jaj - osobno
2 szklanki mąki
1,5 cukru
6 łyżeczek oleju
1 cukier waniliowy
1 kisiel czerwony
1 łyżka kakao
2 łyżki maku - suchy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając olej, mąkę z proszkiem, na koniec pianę. Utarte ciasto dzielimy na 3 miski, każde z czym innym. Wlewamy jedno na drugie robiąc mały rowek na środku.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka biszkoptowa
5 jaj - osobno
2 szklanki cukru pudru
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka mleka
ok. 1 kg jabłek
Jabłka pokroić w cząstki, obtoczyć w cukrze i mące
1 mały proszek do pieczenia
Żółtka z cukrem pudrem, dodać pianę, mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę, mleko na koniec jabłka.
Piec przez 60 min. w temperaturze 180 stopni.
2 szklanki cukru pudru
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka mleka
ok. 1 kg jabłek
Jabłka pokroić w cząstki, obtoczyć w cukrze i mące
1 mały proszek do pieczenia
Żółtka z cukrem pudrem, dodać pianę, mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę, mleko na koniec jabłka.
Piec przez 60 min. w temperaturze 180 stopni.
Kusząca babka z majonezem
4 jajka - osobno
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 mąki zwykłej
1 mały majonez
2 łyżeczki proszku
Białka utrzepać z cukrem, dodać żółtka i mąki, wymieszane z proszkiem, na koniec dodać majonez
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min.
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 mąki zwykłej
1 mały majonez
2 łyżeczki proszku
Białka utrzepać z cukrem, dodać żółtka i mąki, wymieszane z proszkiem, na koniec dodać majonez
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min.
makowiec "zwijany'
Na 4 porcje:
1 szklanka mleka
0,5 kostki margaryny
5 dek drożdży
0,5 szklanki cukru
4 żółtka i 1 całe jajko
1 cukier waniliowy
olejek migdałowy
4-5 szklanki mąki
Mak I:
0,5 kg maku + olejek migdałowy
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
2 żółtka + jedno całe jajko
3 łyżki miodu
Mak II
0,5 kg maku + olejek migdałowy
1 szklanka cukru
0,5 kostki margaryny
3 jajka osobno
mały dżem
1 łyżeczka proszku
Mak kręcimy przez maszynkę, dodajemy wszystkie składniki i zwijamy w 4 rolady
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min. sprawdzając patyczkiem suchość
Subskrybuj:
Posty (Atom)