Zrzutka

Zrzutka na studia

środa, 3 stycznia 2018

Fasola szparagowa

3 kg fasoli
60 dek marchwi
60 dek cebuli
2,5 szklanki oleju
1 łyzka soli
2 łyżki octu
3 łyżki cukru
2 koncentraty

Fasolę pokroić w małe kawałki (2 ziarnka) i ugotować,
marchew zszatkować,
 cebulę pokrój w piórka
udusic to wszystko na oleju
dodać resztę produktów i ugotowana fasolę.

Pasteryzuj 15 min.

Kurze piersi z piekarnika

1 pierś z kurczaka
6 pieczarek
1 cebula
20 dek sera żółtego
majonez
sól, pieprz

Piersi jak na kotlety i doprawić wg uznania
na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę
doprawić solą i pieprzem
Na wierzch kładziemy pieczarki z cebulą i łyżką majonezu
Zasypać serem

Piec 20 minut 180-190 stopni

Schab w pieczarkach

4 kotlety schabowe
20 dek piaczarek
10 dek sera żółtego
mały słoik majonezu
sól i pieprz

Pieczarki pokroić w plastry, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kotlety rozbite, posmarować majonezem i posypać serem.

Piec 20-30 min 180-190 stopni

buraki z papryką

4 kg buraków - ugotowanych
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 szklanka oleju
Podsmaż

1 szklanka octu
1 szklanka cukru
zagotuj

Cebula w talarki, papryka w plastry, buraki starte na tartce o grubych oczkach, sól, pieprz do smaku

zapiekanka z kurczaka

1 kg ziemniaków
2-3 piersi z kurczaka
1 cebula
trochę oleju
20 dek sera zółtego
250 ml śmietany 8-22%
3 jajka
natka pietruszki

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pokroić w talarki, na wierzch położyć piersi obsmażone w przyprawach.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i posypać serem i cebulą i natką pietruszki.
Piec 20 min. pod przykryciem 180 stopni
10-15 bez przykrycia

Ryba po japońsku

1 kg ryby
1/2 słoika papryki
5 ogórków kiszonych
3 cebule
koncentrat pomidorowy

Ryba usmażona w jajku i mące.

Rybę po usmarzeniu układami w misce i przekładamy warzywami jak w przepisie. Na koniec zalewamy to poniższą zalewą na gorąco.

Zalewa na gorąco:
2 szklanki wody
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
1 szklanka oleju
1 mały koncentrat


Sałatka ze śledzi

4 śledzie po kaszubsku
1 fasola czerwona
10 dek żółtego sera - zetrzeć
4 ogórki korniszone - kostka
3 cebule - piórka
Majonez
dopraw do smaku

Sałatka z tuńczyka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 paczka makaronu - świderki lub kolanko
1 kukurydza
1 puszka czerwonej fasoli

Doprawić do smaku dodając majonez i przyprawy

Sałatka z makaronem w formie Gyrosu

1 piersi - kostka, obsmażyć w przyprawie do gyrosa
3 jajka na twardo - kostka
1 ogórek świeży - w kostkę
2 ząbki czosnku
Majonez
Doprawić do smaku


Sałatka z makaronem - ryżem

makaron ryżowy
1 pierś z kurczaka - kostka - usmarzyć
1 ogórek świezy - kostka
1 kukurydza
Majonez
Trochę kopru lub pietruszki
Przyprawy do smaku

Krokiety alienki

4-5 parówek - drobna kostka
4-5 ogórków kiszonych - kostka
7-10 płatów papryki - kostka
2 łyżki majonezu
2 łyżki majonezu
5 dek sera żółtego - zetrzeć

Wszystko razem wymieszać i zawinąć w naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej
Usmażyć je, na ciepło smakują najlepiej

Sałatka z piersi kurczaka

4 piersi
1 przyprawa do kebaba
1 kukurydza
3 cebule - kostka
5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 kapusta pekińska - drobno posiekana
1 majonez
1 ketchup

Piersi dosmażyć i zalać przyprawą do kebaba w 1 szklance wody

Ustawienie po kolei w misce:
Kapusta - piersi - ketchup - cebula - ogórek - majonez - kukurydza - ketchup - kapusta

sos do sałaty



Mały jogurt
1 łyżka oleju
2 łyżeczki kwasku z cytryny
sól
cukier do smaku

Surówka z kapusty kiszonej

0,5 kg kapusty kiszonej
2 łyżki koncentratu
3 łyżki oleju
1 mała cebula
cukier do smaku

Sałatka na zimę

5 kg ogórków - obrać, pokroić w plastry
3 łyżki soli
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
liść laurowy
pieprz, ziele
1 szklanka posiekanego kopru


Ogórki kroimy w plastry, posolić. Odstawić na 4 godz. Następnie wygnieść i dodać resztę składników.
gotować 10 minut



Ananas z tej cukini

3 kg cukini pokroić w drobną kostkę
1,5 litra wody
4 łyżeczki kwasku

zagotować wodę i kwasek jak przestygnie zalać cukinię i zostawić na noc

Następnego dnia zlać wodę i dodać
2 paczki cukru waniliowego
4 goździki
1 kg cukru

Zagotuj 7 minut razem z cukinią.
Pasteryzacja 5-10 minut

Sałatka z cukini lub kabaczków

3 kg kabaczków (lub cukini) młodych zetrzeć na tarce
2,5 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 szklanki gorczycy
1 paczka kurkumy
4 cebule - pokroić w talarki
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryki surowe - kostka

Wszystko razem wymieszać, dodać garść liści selera
Zostawić na 20 min.
Pasteryzować 10 min.

surówka z kapusty pekińskiej Jadzi

1 kapusta - poszatkuj
1-2 pomidory - kostka
1-2 ogórki - kostka
1 kukurydza
2 papryki - żółta i czerwona - kostka
sól
pieprz
majonez lub jogurt

Placki z drobiu



40 dek piersi z kurczaka
20 dek pieczarek
2 cebule
Wszystko kroimy w drobną kostkę a następnie dodajemy
4 jajka - surowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki magi w plynie

Doprawić solą i pieprzem i piec tak jak placki ziemniaczane

kotlety z dorsza

0,5 kg ryby - filety
1 bułka
1 jajko
1 łyżka masła
Po trochu zetrzeć na tartce marchwi, selera i pora

pekińska pychotka

1 pekinka - poszatkować
1 papryka surowa - kostka
1 jabłko - tartka
3 marchwie - tartka
1/2 selera - tartka
1/2 pora - kostka
3 ogórki kiszone - kostka
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
doprawić do smaku

surówka z selera

0,5 kg selera
1 duże jabłko
100g jogurtu
1 łyżek rodzynek
1 łyżka orzechów

surówka

1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka tuńczyka w oleju
5 ogórków konserwowych
5 jaj - na twardo
sól
pieprz
cebula
majonez
por

Sałatka śledziowa

5 ugotowanych jaj - kostka
majonez
1-2 woreczki ryżu ugotowanego
ketchup pikantny
5-6 sztuk śledzi z octu - kostka
czerwona cebula - kostka
5-6 ogórków kiszonych - kostka
majonez

Sałatka porowa

1 por - drobno posiekany, lekko nasolić
2 jajka - pokrój w kostkę
1 woreczek ryzu
Majonez
Sól
Pieprz

Sałatka ryżowa

3 torebki ryżu
4 jajka - na twardo
10-15 dek sera zółtego - zetrzeć
Ogórek,
jabłko,
majonez,
papryka

sałatka z chilli

2 kg ogórków - pokroić na 1 cm i wsypać 2 garści soli. Zostawić na noc.
 Odcedzić na durszlaku i dodać dwie główki czosnku

1 garnek
0,5 litra octu
0,5 kg cukru

2 garnek
12 łyzek oleju
4 łyzki chilli lub papryki ostrej

Z obu garnków zlać wszystko razem, dołożyć ogórki i zagotować w słoikach 15-20 min.

sałatka w słoikach

2 kg pomidorów - na pół zielone
2 kg ogórków - obrać
2 kg kapusty białej - posiekać

Na noc wszystko osobno nasolić, później wycisnąć, tylko zostawić sok z pomidorami

0,5 kg marchwi - zetrzeć
0,25 kg cebuli - w kostkę
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
cukier, pieprz do smaku i dodać natkę z pietruszki

Pasteryzować 20 min

Sok z czarnego bzu "kwiatki"

10 gałązek bzu - kwiatki
1 kg cukru
3 łyzeczki kwasku
1 litr wody

Oskub kwiatki zalać 1 litr wody i kwasek zostawić na 24 godz.
Odcisnąć i zagotować z cukrem.

ogórki po żydowsku

Zalewa:
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżki soli

Na dno słoika:
 4 plastry marchwi
4 plastry chrzanu
1 mała cebula
1 gałązka seleru
1 gałązka pietruszki
1 koszyczek kopru

Ogórki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, układać w słoiku. Pasteryzować 15-20 min

Ogórki korniszone Jadzi

Zalewa:

8 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli

marchew, koper i gorczyca

Sałatka z ananasa

1 seler - zetrzyj
1 kukurydza - puszka
3 jajka - ugotuj na twardo
1 ananas - puszka
25 dek szynki

Dodać majonez i szczypiorek

Sok z aroni

60 dek aronii
200 liści z wiśni
1,5 litra wody
0,75 kg cukru
20 dek kwasku cytrynowego

Dolej 0,25litra spirytusu na litr, pozostaw na zimę - będzie pyszna nalewka

Warzywnik

2,5 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg selerów
1 kg porów
0,75 soli

Warzywa zetrzeć na tartce na surowo, dodać garść pietruszki i selery.
Ugnieść w słoiku i zostawić na zimę.

Grzyby po grecku

3 kg ugotowanych grzybów
1 szklanka oleju
5 dużych cebuli
1 szklanka wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 paczka papryki słodkiej
2 koncentranty
sól do smaku

5 kg buraków ugotowanych - tarte

1 litr wody
1,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 duże cebule - pokroić
6 ząbków czosnku
10 ziarek ziela
10 ziarek pieprzu
4 liście laurowe
5 łyżek chrzanu
garść soli

Zagotować, przecedzić i zalać na gorąco buraczki

Zostawić na 12 godz. pasteryzować 10 min.

jajka w galarecie

Jaja ugotować na twardo i owinąć w plastrach szynki

1 litr wody
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
4 ziela, wegeta
1 paczka żelatyny

Zalewa do papryki Jadzi

1,5 litra wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżki soli
0,5 szklanki oleju

1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli

4 szklanki wody
1 szklanka octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
1 liść
3 pieprz
olej na wierzch

Na wierzch wlać szklankę oleju

Ziele, liście laurowe, gorczyca.
Pasteryzować 10-15 min.


Zalewa do buraków

2 szklanki octu
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela
10 ziarek pieprzu
2-3 łyżki soli

Buraczki ugotować - obrać i zalać zalewą ugotowaną z tych produktów.
Pasteryzować 10-15 min.