3 kg fasoli
60 dek marchwi
60 dek cebuli
2,5 szklanki oleju
1 łyzka soli
2 łyżki octu
3 łyżki cukru
2 koncentraty
Fasolę pokroić w małe kawałki (2 ziarnka) i ugotować,
marchew zszatkować,
cebulę pokrój w piórka
udusic to wszystko na oleju
dodać resztę produktów i ugotowana fasolę.
Pasteryzuj 15 min.
Zrzutka
Zrzutka na studia
środa, 3 stycznia 2018
Kurze piersi z piekarnika
1 pierś z kurczaka
6 pieczarek
1 cebula
20 dek sera żółtego
majonez
sól, pieprz
Piersi jak na kotlety i doprawić wg uznania
na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę
doprawić solą i pieprzem
Na wierzch kładziemy pieczarki z cebulą i łyżką majonezu
Zasypać serem
Piec 20 minut 180-190 stopni
6 pieczarek
1 cebula
20 dek sera żółtego
majonez
sól, pieprz
Piersi jak na kotlety i doprawić wg uznania
na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę
doprawić solą i pieprzem
Na wierzch kładziemy pieczarki z cebulą i łyżką majonezu
Zasypać serem
Piec 20 minut 180-190 stopni
Schab w pieczarkach
4 kotlety schabowe
20 dek piaczarek
10 dek sera żółtego
mały słoik majonezu
sól i pieprz
Pieczarki pokroić w plastry, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kotlety rozbite, posmarować majonezem i posypać serem.
Piec 20-30 min 180-190 stopni
20 dek piaczarek
10 dek sera żółtego
mały słoik majonezu
sól i pieprz
Pieczarki pokroić w plastry, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kotlety rozbite, posmarować majonezem i posypać serem.
Piec 20-30 min 180-190 stopni
buraki z papryką
4 kg buraków - ugotowanych
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 szklanka oleju
Podsmaż
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
zagotuj
Cebula w talarki, papryka w plastry, buraki starte na tartce o grubych oczkach, sól, pieprz do smaku
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 szklanka oleju
Podsmaż
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
zagotuj
Cebula w talarki, papryka w plastry, buraki starte na tartce o grubych oczkach, sól, pieprz do smaku
zapiekanka z kurczaka
1 kg ziemniaków
2-3 piersi z kurczaka
1 cebula
trochę oleju
20 dek sera zółtego
250 ml śmietany 8-22%
3 jajka
natka pietruszki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pokroić w talarki, na wierzch położyć piersi obsmażone w przyprawach.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i posypać serem i cebulą i natką pietruszki.
Piec 20 min. pod przykryciem 180 stopni
10-15 bez przykrycia
2-3 piersi z kurczaka
1 cebula
trochę oleju
20 dek sera zółtego
250 ml śmietany 8-22%
3 jajka
natka pietruszki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pokroić w talarki, na wierzch położyć piersi obsmażone w przyprawach.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i posypać serem i cebulą i natką pietruszki.
Piec 20 min. pod przykryciem 180 stopni
10-15 bez przykrycia
Ryba po japońsku
1 kg ryby
1/2 słoika papryki
5 ogórków kiszonych
3 cebule
koncentrat pomidorowy
Ryba usmażona w jajku i mące.
Rybę po usmarzeniu układami w misce i przekładamy warzywami jak w przepisie. Na koniec zalewamy to poniższą zalewą na gorąco.
Zalewa na gorąco:
2 szklanki wody
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
1 szklanka oleju
1 mały koncentrat
1/2 słoika papryki
5 ogórków kiszonych
3 cebule
koncentrat pomidorowy
Ryba usmażona w jajku i mące.
Rybę po usmarzeniu układami w misce i przekładamy warzywami jak w przepisie. Na koniec zalewamy to poniższą zalewą na gorąco.
Zalewa na gorąco:
2 szklanki wody
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
1 szklanka oleju
1 mały koncentrat
Sałatka ze śledzi
4 śledzie po kaszubsku
1 fasola czerwona
10 dek żółtego sera - zetrzeć
4 ogórki korniszone - kostka
3 cebule - piórka
Majonez
dopraw do smaku
1 fasola czerwona
10 dek żółtego sera - zetrzeć
4 ogórki korniszone - kostka
3 cebule - piórka
Majonez
dopraw do smaku
Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 paczka makaronu - świderki lub kolanko
1 kukurydza
1 puszka czerwonej fasoli
Doprawić do smaku dodając majonez i przyprawy
1 paczka makaronu - świderki lub kolanko
1 kukurydza
1 puszka czerwonej fasoli
Doprawić do smaku dodając majonez i przyprawy
Sałatka z makaronem w formie Gyrosu
1 piersi - kostka, obsmażyć w przyprawie do gyrosa
3 jajka na twardo - kostka
1 ogórek świeży - w kostkę
2 ząbki czosnku
Majonez
Doprawić do smaku
3 jajka na twardo - kostka
1 ogórek świeży - w kostkę
2 ząbki czosnku
Majonez
Doprawić do smaku
Sałatka z makaronem - ryżem
makaron ryżowy
1 pierś z kurczaka - kostka - usmarzyć
1 ogórek świezy - kostka
1 kukurydza
Majonez
Trochę kopru lub pietruszki
Przyprawy do smaku
1 pierś z kurczaka - kostka - usmarzyć
1 ogórek świezy - kostka
1 kukurydza
Majonez
Trochę kopru lub pietruszki
Przyprawy do smaku
Krokiety alienki
4-5 parówek - drobna kostka
4-5 ogórków kiszonych - kostka
7-10 płatów papryki - kostka
2 łyżki majonezu
2 łyżki majonezu
5 dek sera żółtego - zetrzeć
Wszystko razem wymieszać i zawinąć w naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej
Usmażyć je, na ciepło smakują najlepiej
4-5 ogórków kiszonych - kostka
7-10 płatów papryki - kostka
2 łyżki majonezu
2 łyżki majonezu
5 dek sera żółtego - zetrzeć
Wszystko razem wymieszać i zawinąć w naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej
Usmażyć je, na ciepło smakują najlepiej
Sałatka z piersi kurczaka
4 piersi
1 przyprawa do kebaba
1 kukurydza
3 cebule - kostka
5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 kapusta pekińska - drobno posiekana
1 majonez
1 ketchup
Piersi dosmażyć i zalać przyprawą do kebaba w 1 szklance wody
Ustawienie po kolei w misce:
Kapusta - piersi - ketchup - cebula - ogórek - majonez - kukurydza - ketchup - kapusta
1 przyprawa do kebaba
1 kukurydza
3 cebule - kostka
5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 kapusta pekińska - drobno posiekana
1 majonez
1 ketchup
Piersi dosmażyć i zalać przyprawą do kebaba w 1 szklance wody
Ustawienie po kolei w misce:
Kapusta - piersi - ketchup - cebula - ogórek - majonez - kukurydza - ketchup - kapusta
Sałatka na zimę
5 kg ogórków - obrać, pokroić w plastry
3 łyżki soli
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
liść laurowy
pieprz, ziele
1 szklanka posiekanego kopru
Ogórki kroimy w plastry, posolić. Odstawić na 4 godz. Następnie wygnieść i dodać resztę składników.
gotować 10 minut
3 łyżki soli
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
liść laurowy
pieprz, ziele
1 szklanka posiekanego kopru
Ogórki kroimy w plastry, posolić. Odstawić na 4 godz. Następnie wygnieść i dodać resztę składników.
gotować 10 minut
Ananas z tej cukini
3 kg cukini pokroić w drobną kostkę
1,5 litra wody
4 łyżeczki kwasku
zagotować wodę i kwasek jak przestygnie zalać cukinię i zostawić na noc
Następnego dnia zlać wodę i dodać
2 paczki cukru waniliowego
4 goździki
1 kg cukru
Zagotuj 7 minut razem z cukinią.
Pasteryzacja 5-10 minut
1,5 litra wody
4 łyżeczki kwasku
zagotować wodę i kwasek jak przestygnie zalać cukinię i zostawić na noc
Następnego dnia zlać wodę i dodać
2 paczki cukru waniliowego
4 goździki
1 kg cukru
Zagotuj 7 minut razem z cukinią.
Pasteryzacja 5-10 minut
Sałatka z cukini lub kabaczków
3 kg kabaczków (lub cukini) młodych zetrzeć na tarce
2,5 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 szklanki gorczycy
1 paczka kurkumy
4 cebule - pokroić w talarki
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryki surowe - kostka
Wszystko razem wymieszać, dodać garść liści selera
Zostawić na 20 min.
Pasteryzować 10 min.
2,5 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 szklanki gorczycy
1 paczka kurkumy
4 cebule - pokroić w talarki
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryki surowe - kostka
Wszystko razem wymieszać, dodać garść liści selera
Zostawić na 20 min.
Pasteryzować 10 min.
surówka z kapusty pekińskiej Jadzi
1 kapusta - poszatkuj
1-2 pomidory - kostka
1-2 ogórki - kostka
1 kukurydza
2 papryki - żółta i czerwona - kostka
sól
pieprz
majonez lub jogurt
1-2 pomidory - kostka
1-2 ogórki - kostka
1 kukurydza
2 papryki - żółta i czerwona - kostka
sól
pieprz
majonez lub jogurt
Placki z drobiu
40 dek piersi z kurczaka
20 dek pieczarek
2 cebule
Wszystko kroimy w drobną kostkę a następnie dodajemy
4 jajka - surowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki magi w plynie
Doprawić solą i pieprzem i piec tak jak placki ziemniaczane
kotlety z dorsza
0,5 kg ryby - filety
1 bułka
1 jajko
1 łyżka masła
Po trochu zetrzeć na tartce marchwi, selera i pora
1 bułka
1 jajko
1 łyżka masła
Po trochu zetrzeć na tartce marchwi, selera i pora
pekińska pychotka
1 pekinka - poszatkować
1 papryka surowa - kostka
1 jabłko - tartka
3 marchwie - tartka
1/2 selera - tartka
1/2 pora - kostka
3 ogórki kiszone - kostka
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
doprawić do smaku
1 papryka surowa - kostka
1 jabłko - tartka
3 marchwie - tartka
1/2 selera - tartka
1/2 pora - kostka
3 ogórki kiszone - kostka
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
doprawić do smaku
surówka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka tuńczyka w oleju
5 ogórków konserwowych
5 jaj - na twardo
sól
pieprz
cebula
majonez
por
1 puszka groszku
1 puszka tuńczyka w oleju
5 ogórków konserwowych
5 jaj - na twardo
sól
pieprz
cebula
majonez
por
Sałatka śledziowa
5 ugotowanych jaj - kostka
majonez
1-2 woreczki ryżu ugotowanego
ketchup pikantny
5-6 sztuk śledzi z octu - kostka
czerwona cebula - kostka
5-6 ogórków kiszonych - kostka
majonez
majonez
1-2 woreczki ryżu ugotowanego
ketchup pikantny
5-6 sztuk śledzi z octu - kostka
czerwona cebula - kostka
5-6 ogórków kiszonych - kostka
majonez
Sałatka porowa
1 por - drobno posiekany, lekko nasolić
2 jajka - pokrój w kostkę
1 woreczek ryzu
Majonez
Sól
Pieprz
2 jajka - pokrój w kostkę
1 woreczek ryzu
Majonez
Sól
Pieprz
Sałatka ryżowa
3 torebki ryżu
4 jajka - na twardo
10-15 dek sera zółtego - zetrzeć
Ogórek,
jabłko,
majonez,
papryka
4 jajka - na twardo
10-15 dek sera zółtego - zetrzeć
Ogórek,
jabłko,
majonez,
papryka
sałatka z chilli
2 kg ogórków - pokroić na 1 cm i wsypać 2 garści soli. Zostawić na noc.
Odcedzić na durszlaku i dodać dwie główki czosnku
1 garnek
0,5 litra octu
0,5 kg cukru
2 garnek
12 łyzek oleju
4 łyzki chilli lub papryki ostrej
Z obu garnków zlać wszystko razem, dołożyć ogórki i zagotować w słoikach 15-20 min.
Odcedzić na durszlaku i dodać dwie główki czosnku
1 garnek
0,5 litra octu
0,5 kg cukru
2 garnek
12 łyzek oleju
4 łyzki chilli lub papryki ostrej
Z obu garnków zlać wszystko razem, dołożyć ogórki i zagotować w słoikach 15-20 min.
sałatka w słoikach
2 kg pomidorów - na pół zielone
2 kg ogórków - obrać
2 kg kapusty białej - posiekać
Na noc wszystko osobno nasolić, później wycisnąć, tylko zostawić sok z pomidorami
0,5 kg marchwi - zetrzeć
0,25 kg cebuli - w kostkę
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
cukier, pieprz do smaku i dodać natkę z pietruszki
Pasteryzować 20 min
2 kg ogórków - obrać
2 kg kapusty białej - posiekać
Na noc wszystko osobno nasolić, później wycisnąć, tylko zostawić sok z pomidorami
0,5 kg marchwi - zetrzeć
0,25 kg cebuli - w kostkę
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
cukier, pieprz do smaku i dodać natkę z pietruszki
Pasteryzować 20 min
Sok z czarnego bzu "kwiatki"
10 gałązek bzu - kwiatki
1 kg cukru
3 łyzeczki kwasku
1 litr wody
Oskub kwiatki zalać 1 litr wody i kwasek zostawić na 24 godz.
Odcisnąć i zagotować z cukrem.
1 kg cukru
3 łyzeczki kwasku
1 litr wody
Oskub kwiatki zalać 1 litr wody i kwasek zostawić na 24 godz.
Odcisnąć i zagotować z cukrem.
ogórki po żydowsku
Zalewa:
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Na dno słoika:
4 plastry marchwi
4 plastry chrzanu
1 mała cebula
1 gałązka seleru
1 gałązka pietruszki
1 koszyczek kopru
Ogórki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, układać w słoiku. Pasteryzować 15-20 min
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Na dno słoika:
4 plastry marchwi
4 plastry chrzanu
1 mała cebula
1 gałązka seleru
1 gałązka pietruszki
1 koszyczek kopru
Ogórki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, układać w słoiku. Pasteryzować 15-20 min
Sałatka z ananasa
1 seler - zetrzyj
1 kukurydza - puszka
3 jajka - ugotuj na twardo
1 ananas - puszka
25 dek szynki
Dodać majonez i szczypiorek
1 kukurydza - puszka
3 jajka - ugotuj na twardo
1 ananas - puszka
25 dek szynki
Dodać majonez i szczypiorek
Sok z aroni
60 dek aronii
200 liści z wiśni
1,5 litra wody
0,75 kg cukru
20 dek kwasku cytrynowego
Dolej 0,25litra spirytusu na litr, pozostaw na zimę - będzie pyszna nalewka
200 liści z wiśni
1,5 litra wody
0,75 kg cukru
20 dek kwasku cytrynowego
Dolej 0,25litra spirytusu na litr, pozostaw na zimę - będzie pyszna nalewka
Warzywnik
2,5 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg selerów
1 kg porów
0,75 soli
Warzywa zetrzeć na tartce na surowo, dodać garść pietruszki i selery.
Ugnieść w słoiku i zostawić na zimę.
1,5 kg pietruszki
1 kg selerów
1 kg porów
0,75 soli
Warzywa zetrzeć na tartce na surowo, dodać garść pietruszki i selery.
Ugnieść w słoiku i zostawić na zimę.
Grzyby po grecku
3 kg ugotowanych grzybów
1 szklanka oleju
5 dużych cebuli
1 szklanka wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 paczka papryki słodkiej
2 koncentranty
sól do smaku
1 szklanka oleju
5 dużych cebuli
1 szklanka wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 paczka papryki słodkiej
2 koncentranty
sól do smaku
5 kg buraków ugotowanych - tarte
1 litr wody
1,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 duże cebule - pokroić
6 ząbków czosnku
10 ziarek ziela
10 ziarek pieprzu
4 liście laurowe
5 łyżek chrzanu
garść soli
Zagotować, przecedzić i zalać na gorąco buraczki
Zostawić na 12 godz. pasteryzować 10 min.
1,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 duże cebule - pokroić
6 ząbków czosnku
10 ziarek ziela
10 ziarek pieprzu
4 liście laurowe
5 łyżek chrzanu
garść soli
Zagotować, przecedzić i zalać na gorąco buraczki
Zostawić na 12 godz. pasteryzować 10 min.
jajka w galarecie
Jaja ugotować na twardo i owinąć w plastrach szynki
1 litr wody
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
4 ziela, wegeta
1 paczka żelatyny
1 litr wody
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
4 ziela, wegeta
1 paczka żelatyny
Zalewa do papryki Jadzi
1,5 litra wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżki soli
0,5 szklanki oleju
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
4 szklanki wody
1 szklanka octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
1 liść
3 pieprz
olej na wierzch
Na wierzch wlać szklankę oleju
Ziele, liście laurowe, gorczyca.
Pasteryzować 10-15 min.
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżki soli
0,5 szklanki oleju
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
4 szklanki wody
1 szklanka octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
1 liść
3 pieprz
olej na wierzch
Na wierzch wlać szklankę oleju
Ziele, liście laurowe, gorczyca.
Pasteryzować 10-15 min.
Zalewa do buraków
2 szklanki octu
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela
10 ziarek pieprzu
2-3 łyżki soli
Buraczki ugotować - obrać i zalać zalewą ugotowaną z tych produktów.
Pasteryzować 10-15 min.
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela
10 ziarek pieprzu
2-3 łyżki soli
Buraczki ugotować - obrać i zalać zalewą ugotowaną z tych produktów.
Pasteryzować 10-15 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)