Zrzutka

Zrzutka na studia

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Porzeczkowiec mamuśki

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao 
Razem je zagotować i ostudzić 
 5 białek ubić z cukrem waniliowym, dodawać 5 żółtek, 1 łyżeczkę sody i proszku
Nadal ubijając dolewać ostudzoną polewę i 1,5 szklanki mąki
Piec w 180 Stopni Celsjusza przez 40-45 minut
Wystudzone ciasto podzielić na pół.
Spód posmarować dżemem porzeczkowym, na to położyć masę serową

Masa Serowa:
0,5 Twarogu (małe wiaderko) 
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
Wszystko razem zmiksować
Przykryć drugą połową ciasta 
na wierzch położyć dżem porzeczkowy 

Śmietanka:  
a na dżem porzeczkowy połóż śmietanę 30-36%  0,5 litra
Dodać do niej 3 łyżki cukru pudru + 2 fixy
2 śnieżki na 1,5 szklanki mleka
 

Sernik jogurtowy






2 duże greckie jogurty
1 cukier waniliowy (wanilinowy w ostateczności)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
łyżeczka startej świeżo wanilii
 5 jaj
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 paczka biszkoptów
puszka ananasów, maliny, jagody, truskawki, brzoskwinie

Białka ubić z cukrem, 
żółtka ubić z jogurtem, z cukrem waniliowym oraz z tartą wanilią 
dodajemy budyń sypki i olej
dodajemy na sztywno pianę, lekko mieszamy łyżką
Owoce osączamy i kroimy w kostkę, dodajemy jogurt, 
blaszkę wykładamy biszkoptami i zalewamy masą 
powoli układamy owoce do dekoracji
Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 - 180 Stopni Celsjusza
 
 

Babka cytrynowa świąteczna - receptura


25 dag masła roślinnego z Kruszwicy
6 jajek
2 niepełne szklanki mąki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki octu
olejek cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Grzyby jak ryby



Składniki:
1 kg Średnich pieczarek, muszą być świeże, bielutkie 
3 Średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
sól, pieprz
olej
bułka tarta
vegeta czerwona (pikantna)

Zalewa:
 4 szklanki wody
12 łyżeczek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
1 słoik koncentratu
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy

 Przygotowanie:
 1) Kapelusze pieczarek odcinamy od nóżek (nóżki można wykorzystać do innego dania). Kapelusze panierujemy w rozmłóconym jajku przyprawionym vegetą, solą i pieprzem oraz w kołderce z bułki tartej.
2) Smażymy na gorącem oleju  na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
3) Z podanych składników gotujemy zalewę
4) W misce układamy warstwami smażone pieczarki, cebulę, smażone pieczarki, ogórki konserwowe
 5) Danie zalewamy gorącą zalewą, a gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki.


Smacznego :)

Blog z wypiekami i daniami

Proponuje państwu blog z wypiekami i potrawami prosto z zeszytu mojej mamy i babci.
 Mój blog dopiero raczkuje, a pomysł wpadł na święta, bo próbując tylu wyśmienitych potraw nie mogłam oderwać się z krzesła ;)
Będą to przepisy na sałatki, ciasta, ciasteczka, gofry, potrawy okolicznościowe, golonki i wszystko co mi wpadnie w łapki :)
Miłego smakowania: 

Przepisy nie należą do mnie. Nie jestem tak dobrą kucharką jak mama, dlatego tak ważne będą komentarze.